پرسش:
بفرمائيد لا اله الا الله دقيقا يعني چه؟ اگر اله را معبود بگيريم چه حق و چه باطل(به قول تفسير نور آيه255 بقره) «افرايت من اتخذ اله هواه» جمله مي شود جز خدا معبودي نيست که اين غلط است خيلي آدمها پول معبودشان است پس معني درست جمله بالا چيست؟
پاسخ:
با سلام و ارادت خدمت شما دوست عزیز
«إله» يعني هر آنچه را که مورد پرستش قرار گيرد و به آن معبود گويند «إله» ناميده ميشود، چه حق باشد و چه باطل. بعضي انسانها پول و ثروت و سرمايه زندگي معبودشان است. هدف اول و آخرشان پول است، يعني در واقع آن ها را پرستش ميکنند.
برخي انسانها زندگي زن و فرزند معبودشان است. هر کاري بکنند و اعتقادي و رفتاري از خود نشان بدهند، وابستگي خانوادگي باعث ميشود از آن ها دفاع ميکنند گرچه به ناحق باشد، يعني در واقع آن ها را ميپرستند.
در تفسير نور ذيل آيه الکرسي در ترجمه آيه 42 سوره فرقان آمده :
«أفَرأيتَ مَنْ اتخَذَ إلهُ هَواه؛ يعني آيا نديدي کساني را که هوا و هوس آن ها خدايشان شده است». (1)
پس اله به معناي معبود اعم از حق و باطل به کار ميرود. در صورتي ارزشمند است که فقط خداوند معبود حقيقي باشد. در آيات قرآن و روايات از «لا»ي نفي جنس استفاده شده است و فرموده: «لا إله إلاّ الله» يعني نيست معبودي جز خداوند، يعني فقط معبود حقيقي قابليت پرستش را دارد. اسم اعظم «الله» است. «الله» نام مخصوص خداوند است. جامع همه صفات جمال و جلال و کمال و(2) از ويژگيهاي عالي برخوردار است:
1ـ شعار توحيد و رستگاري: «قولوا لا إله إلاّ الله تفلحوا». (3)
2ـ بهاي بهشت: «قول لا إله إلاّ الله ثمن الجنّه». (4)
3ـ در مستحکم الهي: «کلمه لا إله إلاّ الله حصني». (5)
1. تفسير نور، قرائتي، ج 1، ص 404.
2. تفسير نمونه، مکارم شيرازي، ج 1، ص 228.
3. کنز العمّال، حديث 35541.
4. بحار الانوار، ج 93، ص 193.
5. همان، ج 3، ص 7.