امیر: سلام من درباره وجود خدا مقداری دچار تردید هستم. اما میدونم هست. اما دلم راضی نمیشه. نمیدونم چکار کنم.
وجود خدا رو به من ثابت کنید. آخه این از لحاظ عقلی برای من مهم است. لطفا به من کمک کنید.
پاسخ:با سلام و عرض ادب و خوش آمد گویی به سایت.
خدمت شما عرض کنم که یکی از راه های پی بردن به وجود خدا، اصل علیت است.به این صورت که، از وجود جهان می توان پی برد که خدا وجود داردزیرا جهان نیاز به آفریننده دارد.
اصل عليت مورد پذيرش همه متفكران جهان است و هيچكس يافت نميشود كه آن را منكر باشد و ميگويد: هيچ پديدهاي خود به خود و بدون علت بهوجود نميآيد. از اين رو در جهان هستي هر حادثهاي كه رخ دهد ، فورا از علت آن جستجو ميكنيم . اگر ساختمان جديدي را ببينيم، يقين پيدا ميكنيم داراي مهندس و بنا و كارگرداني بوده و در اثر كار و كوشش آنان ساختمان درست شده است . هرگز احتمال نميدهيم كه خود به خود و بدون علت بهوجود آمده باشد . اگر قلم و كاغذ سفيدي روي ميز مطالعه مان گذاشتيم و از اتاق بيرون رفتيم ، بعد از برگشتن ديديم كاغذ سياه شده و خط هايي در آن نوشته شده است، اطمينان پيدا ميكنيم كه در غياب ما كسي رفته و با آن قلم آن خطها را نوشته است . اگر كسي بگويد: قلم خود به خود حركت نموده و آن خطها را نوشته است ، به حرف ان ميخنديم و گفته اش را غير عاقلانه مي شماريم.
اگر ساعت شما از كار افتاد ، شك نداريد كه خراب شدن ساعت بي علت نيست . چنان كه حركت عقربه هاي آن بي علت نبود. ميداني كه كار كردنش محتاج به علت است . اگر به هنگام باز شدن مدرسهها با كيف تازه وارد كلاس درس شويد و در زنگ تفريح از اتاق خارج شويد و موقع بازگشت به كلاس ببينيد كيفتان پاره شده و كتابها و لوازم التحرير در كف اتاق پراكنده شده است ، آيا احتمال ميدهيد كيف خود به خود پاره شده باشد و كتابها و ساي اشيا خود به خود در كف اتاق پراكنده شده باشد ؟ بلا فاصله با عجله تمام دنبال كسي ميگرديد كه اين بلا را به سر شما آورده است . اگر پدر و مادر شما فرضا بي سواد هم باشند، وقتي به هنگام بازگشت شما كيفتان را پاره پاره ديدند ، فورا از علت حادثه سؤال نميكنند؟
آيا اگر شما ديرتر از زمان مقرر وارد مدرسه شويد، از شما سؤال نميكنند : چرا امروز دير كردي؟ مسلما سؤال ميكنند . شما كه سالم هستيد، يک دفعه ببينيد عضوي از بدن درد ميكند، آيا احتمال ميدهيد عضو سالم بدون علتي به درد آمده باشد؟
وقتي پاسخ ما به دست شما رسيد ، احتمال ميدهيد اين پاسخ خود به خود و بدون نويسنده نوشته شده و خود به خود به خانه شماارسال شده است؟
آيا شما تا به حال احتمال دادهايد لوازمي كه در منزل داريد مانند: فرش، يخچال، تلويزيون، راديو، استكان ، بشقاب و . . . بدون توليد كننده و سازنده بهوجود آمده باشند؟ به يقين هرگز چنين احتمال هايي ندادهايد و هيچ عاقلي چنين احتمال نميدهد.
اكنون آيا احتمال ميدهيد جهان پهناور هستي ، خالق و آفريننده اي نداشده باشد و خود به خود پيدا شده باشد؟ نه، هر گز چنين امري امكان ندارد . اين دنياي عظيم ، اين زمين ، اين درياهاي وسيع ، اين همه ستارگان و خورشيدها ، اين همه حيوانات شگفتانگيز ،اين درختان و نباتان گوناگون و زيبا، خدا دارد كه آن را آفريده و محال است كه خود به خود بهوجود آمده باشد.1
همين دليل ساده بود كه ذهن كنجكاو دكتر "آيوي" را در كودكي به سوي خدا هدايت كرد.
دكتر "اندرو كانوي آيوي" ميگويد:"من وقتي سه ساله بودم ، مانند تمام كودكان هم سالم ، از پدر و مادر خود ميپرسيدم كه : آفريدگار من كيست؟ و اين دنيا ، و گاوها و مرغان را كه آفريده است؟ رفتهرفته مغزم توسعه يافت و حقايق زندگي و تجارب روزمره در مغزم ، فعل و انفعالاتي به عمل آوردند و سرانجام هوش و ذكاي سادة من به اين نتيجه رسيد كه : هيچ ماشيني نميتواند بدون سازنده باشد .
من از مشاهده موجوديت خودم و مرغان و گاوها نتيجه رسيد كه : هيچ ماشيني نميتواند بدون سازنده باشد. من از مشاهدة موجوديت خودم و مرغان و گاوها نتيجه گرفتم كه من و مرغ و گاو نميتوانيم بدون داشت علتي كافي و خالقي قادر بهوجود آمده باشيم".2
بنابر اين انسان با مشاهده هستي خود و وجود عالَم، بهوجود خدا ، به عنوان آفريننده جهان پي ميبرد .
ضمن آرزوي موفقيت براي شما برادر ارجمند توصيه ميشود افزون بر دو كتابي كه در پاورقي ذكر كرديم ، كتاب "در جستجوي خدا" اثر آيت الله ناصر مكارم شيرازي، وكتاب"جهان آفرين" نوشتة آيت الله حسين نوري را مطالعه فرماييد.
پاورقی:
1 ابراهيم اميني ، همه بايد بدانند، ص 17.
2 محمد محمدي ري شهري ، بهترين راه شناخت خدا، ص 69.