پرسش:
يك نصيحت براي زوجهاي جوان و يك پند خوب بنويسيد.
پاسخ:
باسلام و ادب
كسي بر گرفت از جهان كام دل كه يكدل بود با وي آرام دل
در تعريف ازدواج ميگويند: ازدواج تشكيل خانواده براي پديد آمدن يك كانون آسايش و خوشبختي و نشاط طبيعي، نيز ارضاي غريزه جنسي و لذت بردن از زندگي، همچنين بهرهمندي از محبت و تعاون و مددكاري؛ سرانجام "امتزاج دو روح در افق محبت"، و هماهنگي و اتصال دو دريا از نيرو و قدرت، حيات و نشاط براي بههم رسيدن به هدف متعالي.(1)
بهترين و جامعترين نصيحت آن است كه ببينيد وبشناسيد كه هدف و انگيزه اصلي از ازدواج چيست؛ و براي رسيدن به آن هدف چه بايد كرد و از چه اموري بايد دوري ورزيد؟
هدف اصلي ازدواج در مكتب اسلام
در مكتب اسلام براي ازدواج هدفها و انگيزههاي متعددي ذكر شده اما مهمترين هدف، تأسيس و ايجاد "كانون آرامش و آسايش" است. قرآن كريم ميفرمايد:
"از آيات لطف الهي اين است كه براي شما از جنس خودتان همسراني آفريد تا در كنار او آرامش يافته و با هم اُنس بگيريد و ميان شما "مودّت و رحمت"، رأفت و مهرباني، دوستي و صميميت و دلسوزي قرار داد"(2).
بنابر اين بايد مدار و محور اصلي زندگي رسيدن به "مودت و رحمت" باشد و اين امر بدون تفاهم، همكاري، همدلي و همرازي تحقق نمييابد.
استمرار حكومت و نظامهاي اجتماعي به "حاكميت قانون" است، ولي بقاي كانون خانواده و تداوم محبت و صميميت در آن بسته به موارد زير است . گذشت و ايثار، صبوري در سختيها، ناديده گرفتن لغزشها، عيبجويي نكردن از كارها، كمك كردن به همسر، عشق ورزيدن به وي با زبان و عمل، از كارهاي شايسته او تعريف و تمجيد كردن، به مناسبتهاي مختلف براي او هديه گرفتن از هر سخن و رفتاري كه باعث رنجش خاطر همسرميشود، اجتناب ورزيدن.
قرآن كريم با جمله كوتاه "هنّ لباس لكم و انتم لباس لهنّ(3)" ميخواهد بفرمايد كه زن و مرد بايد محرم اسرار يكديگر، لباس زينت و عيبپوشي هم باشند. در اين صورت است كه ازدواج كاخ محبت، و مايه آرامش جان و جسم و تسكين دهنده روح و روانميگردد و هدف اصلي ازدواج تحقق مييابد.
توصيههاي كاربردي:
1ـ از ابتداي ازدواج، به يكديگر احترام بگذاريد و از برخوردهاي غير اخلاقي دوري كنيد.
2ـ حقوق يكديگر را رعايت كنيد.
3ـ به خويشاوندان يكديگر به ويژه والدين احترام بگذاريد.
4ـ زن از مردان ديگر در مقابل همسر تعريف نكند، نيز مرد از زنان ديگر ستايش ننمايد.
5ـ در موقع شدايد و سختيها و بيماري ها، غمخوار هم باشيد.
6ـ براي واجبات اهميت قائل شويد.
7ـ نسبت به ترك گناه جدي باشيد.
8ـ در هر حال به خدا اعتماد كنيد.
براي كسب آگاهي در مورد حقوق خانواده، اخلاق خانواده آقاي مظاهري و آيين همسرداري از ابراهيم اميني را مطالعه كنيد.
1.جوان و تشكيل خانواده، تأليف استادان طرح جامع آموزش، كتاب اوّل آموزش خانواده، ص 116.
2. روم (30) آيه 21.
3. بقره (2) آيه 187.