پرسش:
با سلام خدمت شما استاد عزيز
سوالم اينه كه ایا وضعیت اخروی مومنان ثروتمند بهتر از مومنان فقیر نیست؟
پاسخ:
در پاسخ چند نكته بايد عرض شود:
1- خدا به انسان اختیار و به دنبال آن اراده و عقل داده که بوسیله اینها تلاش وکوشش کند و در زندگی مادیا و معنوی پیشرفت کند.
حال مثلا نمازی که قضا می شود از یک ثروتمند و فقیر برای هر دو عقاب هست و باید جوابگو باشند.در اینجا شخص ثروتمند بخاطر تلاشش در سابق نماز قضا را جبران می کند و شخص فقیر چون خیلی تلاش نکرده باید عقاب شود والا اگر این فقیر هم سعی تلاش می کرد وزحمت می کشید در درس و...می توانست نماز قضا رو جبران کند.لذا در این جا عدالت خدا هم کاملا جاریست.
2- فقر و غنا، مانند هر پديدهاي تحت شرايط خاصي پديد مي آيد و ربطي به خداوند ندارد، مثلاً شخصي با تلاش خود به ثروت رسيده و ديگري تنبلي كرده و به فقر مبتلا گرديده و يا فردي از طريق ارث و بخشش ثروتمند شده و ديگري فاقد آن بوده است، يا فردي از طريق ظلم و چپاول و تضييع حقوق ديگران و خيانت در بيت المال و اختلاس و ربا ثروت اندوزي كرده و ديگري از اين امور چشم پوشي كرده است. در هر حال طريق ثروتمند شدن چه از راه مشروع و چه از راه غير مشروع، ربطي به خدا ندارد، همان طوري كه فقير شدن معلول عواملي چون: بيكاري، عدم توزيع عادلانه ثروت و... مي باشد.
3- به طور كلي نميتوان گفت، همه ثروتمندان در دنيا و آخرت راحت اند و فقرا در دنيا و آخرت گرفتارند. اين قاعده كلي صحيح نيست. نه در زندگي دنيايي ميتوان ثروت را مساوي با آرامش دانست و نه در مورد آخرت، موجب سعادت پنداشت. ثروت داشتن براي ثروتمند مسئوليت آفرين است. از اين رو در روايتي امام صادق(ع) ميفرمايد: "خدا بر بندهاي نعمتي نداد، مگر اين كه در آن نعمت، حجتي از خدا برعهده او است. از اين رو هر كه را خداوند توانمندي مالي داده، حجت بر او، مال او است كه ميبايست هزينه هاي فقيران را برعهده گيرد".( وافي، ج 1، ص 554.) قرآن مجيد ميفرمايد: "در اموال ثروتمندان حقي معلوم براي سائل و محروم است".(معارج آيه 5 - 24.) مسئوليت ثروتمندان عظيم و طاقت فرسا است.