آمادگی مالی برای ازدواج ندارم اما عاشق شده ام!

پرسش:

به يكي از خانم هاي كلاسمان كه همشهري نيز هست علاقه مند هستم و اگر خدا بخواهد و كمك كند دوست دارم كه از او خواستگاري كنم در حالي كه وضعيت شغلي نامشخصي دارم ،وضعيت خدمت نامشخص ،وضعيت مالي نامناسب و يك آدم مشكل پسندي هستم. با اين توضيحات راه درست را نشانم دهيد.و اگر كار اشتباهي مي كنم توضيح دهيد.

پاسخ:

با سلام و ادب

اميدواريم در زندگي تان با نشاط و پر انرژي و مورد عنايات امام زمان(عج) باشيد. ازدواج مهمترين پيوندي است كه در زندگي يك انسان وجود دارد. انسان با ازدواج شريك هميشگي زندگي خود را انتخاب مي كند و بلكه بالاتر، نيمه دوم وجودش را مي يابد(نساء، آيه 35).
طبق فرهنگ قرآن ثمره اصلي ازدواج رسيدن به آرامش است (روم، آيه 21). آرامشي كه در سايه پر بركت آن زندگي كنيم و از زندگي خود لذت ببريم. تصميم به ازدواج مانند بسياري از تصميمات ديگر، نياز به برنامه ريزي دقيق و آگاهانه دارد. براي يك ازدواج موفق بايد در سه زمينه برنامه ريزي شود:
1. انتخاب همسر: ازدواج از يك انتخاب شروع مي شود. انتخاب يك همراه، يك همسفر، يك همكار، يك عاشق و يك معشوق. همان طور كه امام علي در مورد همسرش حضرت فاطمه(س) فرمود: «نعم العون علي طاعه الله» همكار خوبي در اطاعت از خداست (بحار، ج 43، ص 116).
در انتخاب همسر ابتدا بايد مشخص كنيم چه ملاك هايي لازم است رعايت شود و چه ملاك هايي اهميت كمتري دارد. براي عده اي ملاك هاي مادي مثل زيبايي ظاهري، مال و ثروت، موقعيت اجتماعي و حتي سطح تحصيلات مهم است و براي عده اي ديگر ملاك هاي معنوي. به نظر ما ازدواج چون پيوندي ابدي است كه براي آن پاياني نيست و در عالم آخرت هم ادامه دارد، پس بهتر است ملاك هاي ما در انتخاب همسر نيز يك ملاك ابدي و آخرتي باشد. با اين وصف ملاك هاي مادي گرچه خوب است ولي ماندگار نيست و اگر كسي ازدواج و زندگي مشترك خود را فقط بر چنين پايه هايي بنا كند، زندگي با دوام و پرنشاط و مستحكمي نخواهد داشت. پس بايد معيار انسان در انتخاب همسر در درجه اول ايمان به خدا و اخلاق باشد و معيارهاي مادي در درجه دوم از اهميت قرار گيرد بدين معنا كه اگر كسي نتوانست هر دو ملاك مادي و معنوي را در همسر آينده اش در نظر بگيرد، حداقل ملاك هاي معنوي را مورد توجه قرار دهد. چنانچه روايات نيز به اين مطلب اشاره كرده است (ميزان الحكمه، ج 4، باب 1646).
2. امكان ازدواج: به رغم اين كه در دين اسلام تأكيد بر آسان گيري در انجام مراسم ازدواج و تشكيل زندگي و حتي كم بودن مهريه و به طور كلي ساده زيستي شده است، ولي واقعيت هاي زندگي را هم نمي توان ناديده گرفت. در يكي از آيات قرآن در اين مورد مي فرمايد: كساني كه توان ازدواج و تشكيل زندگي را (چه از جهت مالي يا از جهات ديگر) ندارند، صبر پيشه كنند و عفت و پاك دامني خود را حفظ كنند و اميدوار به فضل پروردگار باشند (نور، آيه 33).
بنابراين براي تشكيل يك زندگي ساده ناچاريم تا حدي امكانات آن را داشته باشيم، خصوصا در اين زمان كه تشكيل زندگي پيچيده تر از گذشته شده است. مسلما كسي كه بيكار است و شغلي ندارد و هيچ درآمدي هم براي اداره زندگي ندارد چگونه مي خواهد مسؤوليت يك زندگي را به عهده بگيرد و نفقه زن و فرزندان را فراهم كند.
البته معناي اين سخن اين نيست كه دست روي دست بگذاريد و هيچ كاري نكنيد، بلكه بايد با توكل بر خدا تلاش كنيد و همراه تحصيل، شغلي حلال و آبرومند هم دست و پا كنيد و در اين صورت قطعا خداوند شما را ياري مي فرمايد، زيرا خداوند به صراحت در اين مورد وعده ياري داده است(نور، آيه 33)
3. آگاهي و تعهد نسبت به وظايف همسري، بسياري از جوانان درباره ازدواج احساساتي هستند و آن طور كه بايد و شايد به اهميت آن و به وظايفي كه پس از آن بر عهده آنها گذاشته مي شود فكر نمي كنند. يكي از شرايط مهم براي ازدواج، رسيدن به بلوغ فكري و اجتماعي است. زندگي فقط نگاه هاي عاشقانه و لبخند هاي نمكين و... پسر و دختر در دوران شيرين نامزدي و ماه عسل نيست. ازدواج يك تعهد بزرگ شرعي و قانوني و اخلاقي است. تعهد در برابر همسر، تعهد در برابر خانواده همسر و تعهد در برابر فرزندان.
كسي كه مي خواهد ازدواج كند بايد اولا نسبت به وظايف همسري و نيز وظايف پدري يا مادري آگاهي كافي داشته باشد و ثانيا توان پايبندي به اين تعهدات را در خود ايجاد كرده باشد. كسي كه با يك كلمه از كوره در مي رود، كسي كه تحمل كوچكترين مشكل را ندارد، كسي كه گرفتار خود خواهي و تكبر و خودبزرگ بيني است و كسي كه اعتماد به نفس كافي در اداره زندگي ندارد چگونه مي تواند همسري فداكار و مهربان باشد و نيز كسي كه از تربيت فرزند هيچ نمي داند و نسبت به مشكلات كودك وحل آن كمترين اطلاعي ندارد و يا در برابر نيازهاي كودك بي تفاوت و بي عاطفه است چگونه مي خواهد نقش پدر يا مادر را به عهده بگيرد بسياري از مشكلات زناشويي كه امروزه خانواده ها را تهديد مي كند و چه بسا به جدايي و طلاق منجر مي شود، ناشي از همين مسأله است.
حال با توجه به مطالبي كه خدمتتان ارائه كرديم توجه شما را به چند توصيه كاربردي در مورد موضوع سؤالتان جلب مي كنيم:
1. در انتخاب همسر عجله نكنيد، بلكه تا نسبت به ويژگي هاي مورد نظرتان مطمئن نشده ايد، اقدام به كاري نكنيد.
2. براي اينكه در مورد ويژگي هاي همسر آينده تا مطمئن شويد بايد تحقيق كنيد. يعني به وسيله پرسش از اطرافيان، زير نظر گرفتن رفتار او، بررسي محل زندگي و خانواده و امثال آن درباره او تحقيق كنيد. صرف اينكه ظاهر رفتار وي مناسب است دليل بر شايستگي كامل او نيست. لذا براي اين كه بدانيد فرد مورد نظر, شخص مؤمني هست يا نه ؟ بايد در رفتارهاي ديني و عبادي او و ميزان پاي بندي او به اين اعمال دقت و توجه داشته باشيد و تنها و تنها از اين راه مي توان به ايمان او پي برد. مثلا دقت كنيد كه آيا در اول وقت به سراغ اقامه نمازها مي رود يا در پايان وقت و همانند انسان هاي عجول نماز مي گذارد و... اميدواريم با رعايت اين معيار در مسير آنچه هدف شماست موفق باشيد.

 

Comments (0)

There are no comments posted here yet

Leave your comments

  1. Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

آپ کے سوالات

دانــــــلود های مفیـــــــــــــــــــد

حمایت از سایت

برای حمایت از سایت لوگوی زیر را در سایت خود درج نمایید.

آخرین ارسال سایت