پرسش:
منظور از اینکه در آیه 6 سوره هود که می فرمایند:"و فی السما رزقکم و ما توعدون" رزق و روزی ریشه آسمانی دارد چیست ؟ و منظور از اینکه روزی مقدر نه کمتر و نه بیشتر چیست؟
پاسخ:
سلام علیکم
بله، منظور از اینکه می فرمایند رزق و روزی شما ریشه آسمانی دارد.در عالم بالا کما و کیفا تقدیر شده است و شما بی از این جریان ،پیش خود فکر میکنید این شمایید که باید رزق خود را بدست آورید و لذا خیال می کنید هر چه بیشتر دوندگی کنید بیشتر بدست می آورید و هر چه بیشتر بدست آورید بیشتر می خورید.
در صورتی که چنین نیست و رزق شما را حضرت خلاق رزاق حکیم مقرر و معین فرموده است.کم و زیاد پذیر هم نیست.البته ممکن است بیشتر بدوید و بیشتر بدست آورید،ولب بیش از رزق خود نخواهید خورد و انباردار دیگران خواهید شد.
بله،شما مهمانهای دعوت شده ی بر سر سفره ی خدا هستید،احترام صاحبخانه را رعایت کنید و به حقوق دیگر مهمانان نیز تعدی ننماید.هر یک از مقدار دسترس خود از سفره،غذا بردارید.
درسته کسب و کار و کوشش که در دین مقدس داده شده است در معنا همان لقمه برداشتن از مقدار دسترس از سفره است.کسب و کار و کوشش برای هر فرد مسلمانی در حد اقتضاء طبیعت و اذت شریعتش لازم و واجب است،تنبلی و بیکاری و بی عاری در دین و شریعت ما مذموم است و حتی فرموده اند" ان الله یبغض الشاب الفارغ" خداوند آدم جوان بیکار را دشمن می دارد.
ولی لزوم و وجوب کسب و کار ربطی به مساله رزق مقدر حضرت پرودگار ندارد.کار را برای امتثال امر خدا باید انجام داد و روزی را هم به عهده ی خدای رزاق علیم قدیر باید واگذاشت که فرموده است:"و ما من دابه فی الارض الا علی الله رزقها..."
در روی زمین هیچ جنبنده ای نیست مگر اینکه رزقش به عهده خداست....
از ما جنبشی خواسته و روزی را هم خود به عهده گرفته است و گفته تو در کنار سفره ی من تنها به لقمه ی در دسترس خویش اکتفا کن و هرگز تعدی به لقمه های دیگران ننما.
فرضا که تعدی کردی و لقمه از دهان دیگران بیرون آوردی ،لقمه ی حلال خودت را از دست داده ای و مبتلا به گناه حرام خواری گشته ای و گرنه بیش از رزق مقدرت نخورده ای.
موفق باشید.
منبع:عطر گل محمدی8 ،ص 86تا 87