پرسش:
در چه صورت نمازهایی که میخوانیم، مورد قبول خداوند واقع میشود؟
پاسخ:
با سلام و عرض ادب و احترام
قبول نماز در گرو امور زیر است:
1ـ تقوا: از قرآن مجید استفاده میشود که شرط قبولی اعمال، تقوا است: «انّما یتقبّل الله من المتقین؛ خدا فقط از پرهیزکاران قبول میکند»(1) این قاعده در مورد نماز هم صدق میکند. هم چنین نمازی مورد قبول پروردگار است که در راستای هدف متعالی آن باشد که بازدارندگی از گناه و معصیت است: «انّ الصلاة تنهى عن الفحشاء والمنکر»(2) از امام صادق(ع) روایت شده: «هر کس دوست دارد بداند نمازش پذیرفته شده یا نه، بنگرد آیا نمازش او را از کارهای ناپسند بازداشته یا نه، به هر مقدار که نماز او را از زشتکاری باز دارد، نمازش پذیرفته شده است».(3)
2ـ حضور قلب: نمازی مقبول است که با حضور قلب و تمرکز حواس همراه باشد. رسول اکرم(ص) میفرماید: «خداوند نمازی را که با حضور قلب نباشد نمی پذیرد».(1)
3ـ پذیرش ولایت معصوم: از امام زینالعابدین(ع) سؤال شد: سبب قبولی نماز چیست؟ حضرت فرمود: «ولایت ما و برائت جستن از دشمنان ما».(2)
4ـ رفع موانع: قبولی نماز در گرو رفع موانع است که عبارتند از: عاق والدین شدن، غیبت کردن، سبک شمردن نماز و شرابخواری.(3)
البته کسی که این شرایط را فراهم نیاورده، نباید ناامید باشد و حداقل باید تلاش کند که نماز خود را به طور صحیح به جا آورد، سپس به مراتب بالاتر که قبول درگاه الهی است، دست یابد.
در ضمن به هر اندازه و در هر مرتبهای که باشد، دارای آثار خاص خود است. طبعاً نمازی که مقبول درگاه الهی باشد، آثار و فواید بسیار در زندگی پاک دنیوی و زندگی جاودان اخروی خواهد داشت.
پینوشتها:
1ـ مائده (5) آیه 27.
2ـ عنکبوت (29) آیه 45.
3ـ بحار الانوار، ج 16، ص 204.
4ـ میزان الحکمة، ج 2، ص 1637.
5ـ همان، ص 1636.
6ـ همان.