پرسش:
چرا امام حسین بعد از با خبر شدن ازشهادت حضرت مسلم به سفر خود ادامه دادند؟
پاسخ:
با سلام و ادب
درجواب این سوال بیان یک مقدمه ضروری است :
یزید ازامام حسین درخواست بیعت کرده بودودر صورت عدم بیعت دستور قتل ایشان را داده بود حضرت نیز در جواب حاضر به بیعت با یزید نشد وحتی بیان داشت که :مثلی لایبایع مثل یزید [1]
از سوی دیگر امام هدف قیام خود را امر به معروف ونهی ازمنکر وزنده کردن دین جدش بیان میکند.[2]
اکنون درجواب سوال باید گفت :
1. وقتی امام می تواند ازادامه حرکت منصرف شود که حداقل یکی از این دومطلب محقق شود یا یزید درخواست بیعتش را برداشته باشد ویا هدف امام که امر به معروف ونهی ازمنکر وزنده کردن دین جدشان است محقق شده باشد درحالیکه به شهادت تاریخ هیچکدام ازاین دو موضوع محقق نشده بود .
یزید از همان ابتدا بشدت خواستار بیعت امام بود وتا آخرین لحظات حیات امام نیز دست از این خواسته اش بر نداشت که شواهد فروانی بر این مطلب وجود دارد بعنوان نمونه می توان به سخن امام درجواب ابن عمر داده است اشاره کرد که فرمودند :ان القوم لایترکونی ...فلایزالو ن حتی ابایع وانی کاره فیقتلونی[3] (این گروه مرا رها نخواهند کرد ...تامن بیعت کنم ومن نمی خواهم چنین کنم بنابراین آنها مرا خواهند کشت.)
وشاهد دیگر بر این مدعا که یزید حتی بعد از شهادت حضرت مسلم دست ازبیعت گرفتن از امام بر نداشته بود فرستادن حربهمراه سپاه برای کنترل امام وجلوگیری ازبرگشت امام به مکه ومدینه و رفتنش به کوفه است وبارها از سوی سپاه یزید این مسئله مطرح شد که تنها راه رهایی تو بیعت با یزید است .
از سوی دیگر یزید و اعمال او نیز دست از خباثت های خود برنداشته بودند وحتی بعد از شهادت حضرت امام نیز اقدامات فاجعه آمیزی انجام دادند که نشانه عدم تغییر در سیاست های حکومت بود مثل کشتار وسیع مردم مدینه درقیام حره وبه منجنیق بستن خانه کعبه که منجر به سوختن پرده کعبه شد.
با وجود این مطالب بخوبی معلوم میشود که بعد از شهادت حضرت مسلم هنوز هدف امام حسین که امر به معروف ونهی از منکر وزنده کردن سیره پیامبراکرم (ص)بود محقق نشده بود.
2. دلیل دیگری که می توان ذکر کرد درخوا ست برادران مسلم برای انتقام گیری از قاتلان پدرشان بود[4] که حضرت رابرای ادامه راه مصمم تر کرد .
3. اینکه امام با حضرت مسلم فرق داشت واین احتمال که کوفیان درمواجهه با امام به خود بیایند وایشان را یاری فرمایند وجود داشت .دیگران نیز این مطلب را به امام یادآوری کردند که: والله ماانت مثل مسلم ابن عقیل ولوقدمت الکوفه لکان الناس الیک اسرع [5]( شما متل مسلم نیستید، اگر به کوفه بروید مردم به سرعت به شما خواهند پیوست.)
[1] الفتوح ج5ص11
[2] بحارالانوار،ج44ص329-مفتل خوارزمی،ج1ص188
[3] الفتوح،ج5،ص25
[4] انساب الاشراف،ج3،ص168-البدایه والنهایه ،ج8،ص168
[5] الکامل فی التاریخ ،ج4،ص42-تاریخ الطبری ،ج5 ،ص398