دلیل مردم آزاری و پدر و مادر آزاری در نوجوان چیست؟

سوال:

دلیل مردم آزاری و پدر و مادر آزاری در نوجوان چیست؟ و برای بهبود رفتار او چکار کنیم

 پاسخ:

آزار دیگران نشانه یک عدم تعادل روحی است و برخاسته از نهاد پر آشوب دوره نوجوانی هست و تحت تاثیر عوامل مختلف قراگرفته من جمله: محیط ناسالم و رفاقت با دوستان ناسالم و عدم تربیت صحیح والدین است.

حال شما باید برای بهبود رفتار نوجوانتان به این  امور توجه کنید:

1-احترام گذاشتن به شخصیت نوجوانتان:

پدران و مادران در سنین قبل از بلوغ بر فرزندان خود حکومت می کنند ولی از آغاز 15سالگی موظفند به شخصیت آنها احترام بگذارند و بجای فرمانروایی ,رفیق صمیمی نوجوان باشند. و تجلیل نوجوان در تمام شئونات اخلاقی و اجتماعی و اقتصادی و روانی و تربیتی آنان اثر میگذارد و نتایج درخشانی به بار می آورد

2-شرکت دادن نوجوان در مشورتهای خانوادگی:

نوجوانی که در شورای خانواده شرکت می کند وبه نظراتش ترتیب اثر داده می شود ,همواره سعی میکند که اشتباهی رو مرکتب نشود تا رفتارش شایسته این احترام باشد ,و مراقبت می کند از اعمالی که مقام او را پایین بیاورو ارزشش را لکه دار میکند .همین طور که حدیث داریم از امیرالمومنین (ع) که می فرمایند:" من کرمت علیه نفسه هانت علیه شهواته"

کسی که به شرف معنوی و کرامت نفس خود عقیده دارد با پلیدی گناه ,خوارش نخواهد ساخت.

3-دوری از ملانت و تحقیر

اگر تخلف و لغزشی از نوجوان سر زد ,با کنایه و در کمال ادب تذکر داده شود . در صورتی که تذکرات پدر و مادر آمیخته به ملامت و تحقیر نوجوان باشد نه تنها اثر مفید نمی گذارد بلکه ممکن است در پاره ای از موارد عکس العمل نشان دهند و برای اثبات شخصیت خودشان در مقابل گفته پدر و مادر مقاومت کنند و در انجام  روش ناپسند خود پافشاری کند.

بدبختانه بعضی از پدران و مادران بر اثر بی اطلاعی از فن تربیت سخنان ملامت آمیز خود را تکرار می کنند و به قصد اصلاح نوجوان دائما آن را مورد توبیخ و اهانت قرا می دهند ,غافل از اینکه تکرار ملامت اثر معکوس دارد و نوجوان در عمل زشت خود جری تر می شود و او را به لجاجت وا می دارد.همان طور که امیرالمومنین(ع) می فرمایند:"ایاک ان تکرر العتب فان ذلک یغزی بالذنب و یهون بالعتب"

از توبیخ مکرر پرهیز کن چون آنکه تکرار سرزنش گناهکار را در اعمال ناپسند جری و جسور میکند بعلاوه ملامت را پست و بی اثر می سازد.

4-محبت کردن به نوجوان

مهربانی و مهرورزی  با کوچکتر یک حق است و فرد بزرگتر به عنوان تکلیف باید با آنها مهر و محبت پیشه کند .همان طور که رسول اکرم(ص)در خطبه شعبانیه می فرمایند:"وارحموا اصغارکم" به کوچکترها رحم نمایید و آنها را مورد مهر خود قرار دهید

لذا در برخورد با نوجوان تا آنجایی که امکان دارد محبت و مهربانی کنید و از زور استفاده نکنید ,همان طور که مربی جهان بشریت رسول اکرم(ص) نسبت به مردم مهربان بودند.

رساله حقوق امام سجاد(ع) شرح نراقی ,ص 678و 679و 680

تصنیف غررالحکم,ص 278

نهج البلاغه فیض,ص 1283

Comments (0)

There are no comments posted here yet

Leave your comments

  1. Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

آپ کے سوالات

دانــــــلود های مفیـــــــــــــــــــد

حمایت از سایت

برای حمایت از سایت لوگوی زیر را در سایت خود درج نمایید.

آخرین ارسال سایت