پرسش:
ازداواج کردن با دختری که پدر و مادرش نماز نمی خوانند و اهل مواد مخدر و مشروب هم هستند چگونه است؟
پاسخ:
با سلام و اهدای امید و آرزوی موفقیت برای شما دوست عزیز
يكي از شرايط اساسي و حتمي براي ازدواج، اصالت و نجابت طرف مقابل است; البته روشن است كه منظور از شرافت و اصالت خانوادگي، شهرت و ثروت و موقعيت اجتماعي نيست، بلكه منظور نجابت، پاكي و داشتن خانواده خوب است.
اسلام پاكي و اصالت خانوادگي را نشانگر پرورش فرزندان صالح و شايسته ميداند. اميرمؤمنان حضرت علي(ع) ميفرمايد: عليكم في طلب الحوائج بشراف النفوس ذوي الاصول الطيبه فانّها عندهم اقضي وهي لديکم اذكي ؛ در جستوجوي حوايج به افراد با شرافت و صاحب خانوادههاي پاك مراجعه كنيد؛ زيرا حوايج در نزد آنان بهتر روا شده وپاكيزهتر صورت ميگيرد.(1)
رسول اكرم(ص) نيز فرمودهاند: ايّاكم و خضراء الدّمن قيل يا رسول اللّه و ما خضراء الدمن؟ قال المرأة الحسناء في منبت السوء ؛ از گلهاي زيبايي كه در جاهاي متعفن ميرويد بپرهيزيد، سؤال شد كه منظور چيست؟ فرمودند: زن زيبايي كه در خانوادهاي پليدپرورش يافته باشد . (2)
اصالت طرف مقابل تأثير به سزايي در زندگي فرد دارد و به دلايل زير، عاقلانه نيست كه انسان از اين اصل چشمپوشي كند:
1- طرف مقابل، از هر نوع خانوادهاي كه باشد، شاخه و جزئي از آن خانواده است و از ريشههاي همان درخت (خانواده)، تغذيه كرده است. مسلم است كه بسياري از صفات اخلاقي، روحي، عقلي و جسمي آن خانواده و فاميل، از راه وراثت و تربيت و محيط و عادات، به اين فرد منتقل شده است. پيامبر اكرم ميفرمايند: "در دامن و خانواده شايسته ازدواج كنيد، زيرا عِرْق (نطفه و ژنها) تأثير ميگذارد.".(3)
2- انسان، به طور حتم، با خانواده همسر رابطه، خواهد داشت و جدايي از آن ناممكن است. بنابراين بايد با آنان يك عمر معاشرت و زندگي كند. بديهي است كه اصالت يا عدم اصالت آنها در زندگي تأثير ميكند و گاهي عدم اصالت خانواده همسر، انسان را"زجركش" و از زندگي بيزار ميكند.
3- بدنامي يا خوشنامي همسر و خانواده او، تا آخر عمر همراه انسان است و تحمل بدنامي آنان، بسيار مشكل است.
4- صفات و خصوصيات آنان، در فرزندان آينده، تأثير دارد; پيامبر اكرم ميفرمايند: "بنگريد چه كسي را به همسري بر ميگزينيد، زيرا فرزندان، شبيه و مانند داييهايشان ميشوند."(4).
با توجه به آن چه گفته شد معلوم می شود که این دختر از اصالت خانوادگی برخوردار نیست و طبق قاعده مذکور ازدواج با ایشان مشکلاتی خواهد داشت.
البته ناگفته نماند، در همه جا و همه موارد استثناهايي وجود دارد و گاهي اتفاق ميافتد كه در "منجلاب"، "گلي" ميرويد.آنچه بيان شد، بر مبناي "اغلب" و "اكثريت" است. بنابراين، اگر براي كسي يقين حاصل شد كه اصيل نبودن فرد تأثيري در زندگياش نخواهد داشت، ميتواند با او ازدواج كند.
1-غرر الحكم ج4ص304
2- وسائل الشيعه، ج 20، ص 35
3- حسن بن فضل طبرسي، مكارم الاخلاق، ص 197
4- ابن ابي جمهور احسايي،عوالي اللئالي، ج 3، ص 301