پرسش:
رضا:
سلام استاد
واقعا ازتون ممنونم به خاطر پاسخهاتون و از اینکه به ایمیلم فرستادید و کار منو خیلی راحت کردین.
لطفا جواب این سوال رو هم به ایمیلم بفرستید البته باعث زحمت.
این قضیه گفتن 7تکبیر قبل از شروع نماز چیه؟آیا صحیحه؟
پاسخ:
با سلام و عرض ادب
خواهش میکنم وظیفه است.
در مورد سوال شما عرض کنم که تکبیر از بهترین ذکرها محسوب می شود و گفتن آن در نماز نه به قصد ورود اشکالی ندارد و ضرری به نماز نمی زند. مضافاً بر این که در مورد تکبیر گفتن در ابتدای نماز قبل از تکبیرة الاحرام یا بعد از تکبیرة الاحرام روایاتی وارد شده است .
زراره می گوید: امام باقر (ع) را دیدم که هنگام تکبیرة الاحرام هفت مرتبه پشت سر هم اللّه اکبر گفت .(1)
اگر پیامبر (ص) بر اساس روایت امام صادق (ع) هفت مرتبه تکبیر گفت , تا حسین (ع) بتواند تکبیر بگوید,(2) از این باب بوده است که تکرّر اللّه اکبر در نماز یا قبل از نماز اشکالی ندارد و سنت شدن فقط در تعداد آن است , نه دراصل تکبیر; یعنی این که هفت مرتبه تکبیر گفته شود, سنّت شده است .
صاحب شرایع فرمود: باید یکی از تکبیرات را تکبیرة الاحرام حساب کند و بقیه را تکبیر استحبابی بداند.(3)
از طرفی سنّت تکرار تکبیر منحصر به هفت عدد نیست , بلکه سه یا پنج یا هفت مرتبه ذکر شده است , همان طورکه در روایت امام صادق (ع) ذکر شد.(4)
بنابراین پیامبر(ص) به خاطر یادگرفتن حسین (ع) تکبیرها را تکرار کرد, که در وسائل دو روایت با دو سلسله سند از امام باقر(ع) و امام صادق (ع) نقل شده است .
تکبیرة الاحرام (تکبیر افتتاح نماز) یکی بیش نیست , ولی مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام یا قبل از آن دو یاچهار و یا شش مرتبه تکبیر استحبابی گفته شود. گفتن تکبیرهای استحبابی ضرری به نماز نمی زند. حتی گفتن تکبیربیش از مقدار مذکور نه به قصد ورود اشکالی ندارد.
در عروة الوثقی آمده : مستحب است غیر از تکبیرة الاحرام شش تکبیر بگوید که مجموع 7عدد شود یا سه عددنیز جائز است و احوط این است که تکبیر آخری را تکبیرة الاحرام حساب کند.(5)
منابع:
1.وسائل الشیعه , ج 4 ص 721
2.همان .
3.جواهر الکلام , ج 9 ص 213
4.وسائل الشیعه , ج 4 ص 321
5.عروة الوثقی , تکبیرة الاحرام , مسئلهء 10