آیا استخاره برای ازدواج جایز است؟

استخاره برای ازدواج

پرسش:

با سلام

ما در بحث ازدواج هر خواستگاری که میاد ابتدا با خدا مشورت می کنیم و استخاره می گیریم و اگر خوب بیاد اقدام می کنیم و پیش می رویم و اگر بد بیاد همون ابتدا جواب رد می دیم. یکی از دوستام می گفت این کار درست نیست و در امر ازدواج نباید استخاره کرد. حالاا خواستم ببینم نظر شما چیه و آیا در امر ازدواج استخاره درسته؟ممنونم

پاسخ:

با سلام و ادب

اصل استخاره که مورد پذیرش دین می باشد و احادیث فراوانی در این رابطه ذکر شده است.

امام صادق(علیه السلام) فرمودند، که خداوند فرمود: «از بدبختی بنده من آن است که کاری از کارهایش را بدون استخاره (طلب خیر) از من
معنای حقیقی استخاره همان است که در اخبار و روایات ما بیشتر از آن نام برده شده و به معنی طلب خیر نمودن از خداست. این نوع استخاره در واقع یکی از رشته ها و شاخه های دعاست و همان استخاره مطلق است که اختصاص به مورد شک و تردید ندارد، بلکه در واقع استمداد و طلب خیر از خدای متعال در جمیع کارها و تمام افعال زندگی است
انجام دهد.»(۱)

بنابراین؛ طبق روایات فراوان، این نوع استخاره برای رفع تحیر و سرگردانی نیست بلکه در همه مراحل یک کار خوب و پسندیده و راه گشاست.

معنای دیگر استخاره، طلب خیر نمودن از خدا، برای رفع تحیر و سرگردانی است که اختصاص به موارد شک و تردید دارد.

نظر مراجع درباره استخاره برای ازدواج

براى انجام کارهاى خود تأمل و دقت لازم است و با فکر کردن راه حل مناسب را پیدا کنید؛ ولی چنانچه از این طریق به نتیجه نرسیدید، با انجام مشورت خود را از تحیر خارج کنید و اگر از طریق مشاوره با اهل فن و خبره در آن مورد نیز به نتیجه نرسیدید و همچنان بر تحیر باقى ماندید، نوبت به استخاره مى‌رسد؛ در هر صورت الزام شرعى در عمل به استخاره وجود ندارد، ولى بهتر است بر خلاف آن عمل نشود.

زندگی جوان دارای پستی و بلندی های بسیاری است و موقعیت های حساس و مهم در تصمیم گیری های مهم زندگی برای همه پیش می آید. و برای جوانترها بیشتر. به همین دلیل پدر و مادر و سالخورده های با تجربه از نزدیکان جوان با در نظر گرفتن مصلحت وی او را همواره راهنمایی می کنند. مشاوره با افراد با تجربه و با بصیرت حکم عاقلانه ای است که می تواند انسان را در تنگناهای زندگی راهنمایی کند.

۱. آیة الله خامنه ای(دام ظله): سعى کنید براى انجام کارهاى خود ابتدا تأمل و دقت کند و با فکر کردن راه حل مناسب را پیدا کنید و چنانچه از این طریق به نتیجه نرسیدید، با انجام مشورت خود را از تحیّر خارج کنید و اگر از طریق مشاوره با اهل فن و خبره در آن مورد نیز به نتیجه نرسیدید و همچنان بر تحیر باقى ماندید، نوبت به استخاره مى‌رسد؛ در هر صورت الزام شرعى در عمل به استخاره وجود ندارد ولى بهتر است بر خلاف آن عمل نشود.(۲)

۲. آیة الله سیستانی(دام ظله): اشکال ندارد و واجب نیست . عمل به آن نیز واجب نیست.(۳)

۳. آیة الله مکارم شیرازی(دام ظله): استخاره نوعی مشورت با خداوند است، بدین معنی که اگر انسان در انجام یا ترک کاری مردّد شود ابتدا در اطراف آن فکر و اندیشه می کند اگر به نتیجه ای رسید طبق آن عمل می کند و گرنه با افراد کاردان و با تجربه و آگاه در مورد آن مشورت می کند اگر به نتیجه رسید طبق آن عمل می کند در غیر این صورت از طریق استخاره با خداوند مشورت نموده و مطابق آن عمل می نماید. عمل به استخاره واجب نیست، ولی حتی الامکان مخالفت نشود. مگر این که مدّت قابل ملاحظه ای تأخیر بیندازد و بعد اقدام کند.(۴)

۴. آیة الله علوی گرگانی(دام ظله): برای ازدواج و امثال آن در صورتی می توان استخاره کرد که مشورت و تحقیق انجام گیرد و همچنان دچار تردید باشید و در این صورت استخاره مانعی ندارد و عمل به استخاره

وجوب اخلاقی دارد یعنی اگر عمل نکند و ضرر کند خود او مقصر است البته اگر قصد اهانت و بی توجهی به استخاره را داشته باشد گناه کرده است.(۵)

۵. آیة الله شاهرودی(دام ظله): برای ازدواج می توان استخاره نمود و تفصیل آن در کتب مختصه ذکر شده است و مخالفت با استخاره ممکن است موجب پشیمانی شود.(۶)

نظر مراجع درباره استخاره تلفنی

این روزها به مدد کامپیوتر و فضای اینترنت می توان در هر مکانی به بسیاری از نرم افزار ها و سایت های اینترنتی دسترسی پیدا کرد و تنها با چند کلیک، در خصوص امر مهمی که در ذهن می گذرد، استخاره گرفت. ما برآنیم تا فتاوای مراجع عظام را در این باره بیان داریم.

۱. آیة الله نوری همدانی(دام ظله): اگر استخاره کننده برای انجام این استخاره، از قرآن یا تسبیح استفاده می کند، استخاره موثق است. انجام استخاره ها و ارائه پاسخهای تصادفی که از قبل نوشته یا ضبط شده معتبر نیست. استخاره کننده باید برای فردی که درخواست کرده با استفاده از تسبیح یا قرآن استخاره را انجام دهد نه اینکه نتایج آن از قبل موجود باشد.(۷)

۲. آیة الله مکارم شیرازی(دام ظله): هم استخاره و هم فردی که استخاره را انجام می دهد باید از شرایط لازم برخوردار باشند.(۸)

۳. آیة الله وحید خراسانی(دام ظله): استخاره کننده در انجام استخاره بی اثر نیست، حال فرد استخاره کننده، با وضو بودن، رو به قبله بودن و خلوص وی در انجام استخاره مهم است. برخی ها هم با تفضل خداوند از آیات مطالبی را درمی یابند که سایرین نمی توانند. نمی توان گفت انجام این استخاره ها که از فرد استخاده کننده هیچ اطلاعاتی در دست نیست معتبر باشد.(۹)

نتیجه

از جمله راهکارهایی که آموزه های دینی در برابر انسان قرار می دهد که در گرفتاری های شک و دودلی و تردید انسان را نجات دهد، "استخاره" است. در این معنا استخاره عملی است که انسان در صورتی که در انجام و یا ترک امری دچار تردید شود و به هیچ وجهی نتواند انتخاب کند، بدان متمسک می شود و در واقع معنای آن نیز همان طلب خیر از خداوند در آن امر مخصوص است. و البته زمانی استخاره جایگاه پیدا می کند، که بعد از تحقیق و مشورت صورت گیرد.

پی نوشت ها:

۱. وسائل‏الشیعه، جلد۸، صفحه ۷۹.
۲. پایگاه اطلاع رسانی آیة الله خامنه ای(دام ظله).
۳. پایگاه اطلاع رسانی آیة الله سیستانی(دام ظله).
۴. پایگاه اطلاع رسانی آیة الله مکارم شیرازی(دام ظله).
۵. پایگاه اطلاع رسانی آیة الله علوی گرگانی(دام ظله).
۶. پایگاه اطلاع رسانی آیة الله شاهرودی(دام ظله).
۷. دفتر پاسخگویی به سۆالات شرعی آیة الله نوری همدانی(دام ظله).
۸. دفتر پاسخگویی به سۆالات آیة الله مکارم شیرازی(دام ظله).
۹. دفتر پاسخگویی به سۆالات شرعی آیة الله وحید خراسانی(دام ظله).

نظرات (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

با سلام و عرض ادب
من حدود سه سالی میشه که برام خواستگار میاد و در سن ازدواجم..اما از اونجا که خیلی از نتیجه ی این امر می ترسم و نمی تونم فقط به حرف ها و سخنا و تحقیق اعتماد کنم ترجیح میدم که استخاره کنم.. اما متاسفانه و یا خوشبختانه همه ی استخاره...

با سلام و عرض ادب
من حدود سه سالی میشه که برام خواستگار میاد و در سن ازدواجم..اما از اونجا که خیلی از نتیجه ی این امر می ترسم و نمی تونم فقط به حرف ها و سخنا و تحقیق اعتماد کنم ترجیح میدم که استخاره کنم.. اما متاسفانه و یا خوشبختانه همه ی استخاره هام تا امروز بد اومده!! و من به شدت دلگیر و ناراحتم... از طرفی دوست دارم ازدواج کنم چون واقعا برام واجبه و از طرفیم نمی تونم راحت اعتماد کنم.. مورد اخیری که برام اومدن همکلاسیه دانشگاهمه..پسری مذهبی و ساده..از نظر دینی به نظرم خیلی خوبه و هم کفویم اما از نظر اقصادی از ما پایین ترن..برای من مال دنیا ارزش نداره و می دونم خدا روزی رسونه.. با اجازه ی خانواده ها چند جلسه ای صحبت کردیم و من دیدم که از همه نظری می تونم بهشون جواب مثبت بدم اما باز شک و دودلی و ترس توی وجودم رخنه کرده و همش از طلاق و جدایی و نا سرانجامی می ترسم برای همینم استخاره کردم...اما بد اومده!!! من چیکار کنم؟؟
تو رو خدااا کمکم کنید..
ببخشید که طولانی شد..
=======================
پاسخ:
با سلام
استخاره های شما همگی نادرست بوده و این کارتون هم کاملا غلط بوده و اینطور سرنوشت خودتون رو هم خراب می کنید. همه بزرگان فرمودند در ازدواج تحقیق و مشورت و فکر.
مشکل ترس رو هم با همین صحبت کردن و تحقیق دقیق و ... رفع کنید نه استخاره.

ادامه مطلب
نظر ارسال شده‌ی جدیدی وجود ندارد

دیدگاه خود را بیان کنید

  1. ارسال دیدگاه بعنوان یک مهمان - ثبت نام کنید و یا وارد حساب خود شوید.
پیوست ها (0 / 3)
اشتراک‌گذاری موقعیت مکانی شما

وبگــــــــــردی طلبۀ پاسخگو

دانــــــلود های مفیـــــــــــــــــــد

حمایت از سایت

برای حمایت از سایت لوگوی زیر را در سایت خود درج نمایید.

بیشترین دانلود ها

جدیدترین مطالب سایت