پرسش:
خداوند بی نیاز است حتی آفرینش انسان نیز بر اثر بخشش حضرت حق بوده اما باز این سوال پیش می آید که نیاز به آفرینش را توضیح لازم است لطفا در این خصوص توضیح دهید؟
پاسخ :
با سلام و عرض ادب و احترام
در پاسخ به اين سؤال بايد دانست، هدف مندي هميشه با نياز تلازم ندارد، بلكه به هر ميزان موجودي كامل تر و بي نيازتر باشد به رفع نياز ديگران بيشتر اقدام مي كند و اين از ويژگي ها و نشانه هاي موجود كامل و مهربان است.
براي آگاهي بيشتر در اين باره خوب است به مطالب زير توجه كنيد:
هدف انسان در كارهايش، رسيدن به كمال يا رفع نقص است؛ مثلاً غذا ميخورد تا رفع گرسنگي كند، لباس ميپوشد تا خود را از سرما و گرما حفظ كند، ازدواج ميكند براي ارضاي نيازي كه در اين باره احساس ميكند و... اما انسان برتر كسي است كه نيازهاي او، منحصر در نيازهاي مادي نيست. انسان دوستي، وطنپرستي و آرمانخواهي نيز از خواستههاي او است.
انساني كه به يك مستمند كمك ميكند و يا سربازي كه در راه وطن يا آرمان خود ميجنگد، در واقع به اين خواستهاي خود پاسخ مثبت داده است و با اين فداكاري، احساس رضايت و آرامش ميكند و با ترك آن، احساس گناه و ضعف و نقصان مي كنيد. گرچه فايده ظاهري دستگيري مستمند و جانبازي سرباز، به ديگران ميرسد، اما او با اين كار به كمال ميرسد. حتي اگر قصد به كمال رسيدن را هم نداشته باشد، باز به كمال ميرسد؛ چرا كه به كمال رسيدن، يك امر تكويني است. كسي كه يك قدم به جلو برميدارد، در اين قدم برداشتن چه قصد جلو رفتن بكند و چه نكند، به جلو ميرود، (البته هر چه قصد انسان پاكتر و خالصتر باشد كمال او بيشتر است).
اما خداوند، هيچ نقصي ندارد كه با افعالش، قصد رفع آن را داشته باشد و هيچ كمالي را فاقد نيست، تا به كمال رسيدن براي او فرض شود. بلكه خدايي او اقتضاي آفرينش دارد؛ زيرا «آفريدن» به معناي ايجاد كردن است و هر وجودي خير است و فياض بودن خداوند، عطا كردن او است: «و ما كان عطاء ربك محظورا؛ و عطاي پروردگارت منع نشده است»، (1).
البته فياضيت خداوند از ازل بوده و اين گونه نيست كه با هر آفريدني، فعليتي جديد براي فياضيت او حاصل شود و علت اينكه خداوند همه چيز را يك جا و يك باره نيافريده بلكه اشيا را به ترتيب خاصي و با تقدم و تأخر معيني خلق كرده، اين است كه وجود شيء متأخر، متوقف بر وجود شيء متقدم است؛ يعني، محدوديتي كه باعث ترتيب در آفرينش شده، مربوط به شرايط فعل است، نه محدوديت فاعل.
پی نوشت ها:
1) اسراء، آيه 20