پرسش:
به دليل بيماري هاي متعدد از ازدواج منصرف شده ام و از حضور در جمع امتناع مي ورزم حتي چند بار تصميم به خودكشي گرفته ام , لطفا مرا راهنمايي كنيد.
پاسخ:
با سلام و ادب
در مورد موضوع مشاوره، نكاتي چند ارائه ميگردد. با توجه و دقت و تفكّر در آنها، بي ترديد شخصي موفق و كارآمد خواهد بود؛ همان گونه كه تاكنون به اين مرتبه رسيدهايد.
1. شخص موفق آن كسي است كه با وجود مشكلات، اهداف زندگي خود را تعقيب كند و هرگز تسليم ناملايمات نشود. زندگي را از ابتدا به گونه بنيان نهد كه گويا مشكل داشتن لازمه آن است و بايد در كنار مشكلات و نابسامانيها زندگي كند؛ آن هم يك زندگي هدفدار وعالي. اگر به محض بروز ناراحتي و بيماري، تسليم شويم، در اين صورت امتياز ما از ديگر موجودات چيست و چه تفاوتي با ديگران خواهيم داشت؟ جايگاه تدبير و تعقّل كجا است؟ اگر هر آنچه ميخواهيم فراهم باشد و خود به خود در دسترس ما قرار گيرد و آنچه از آن بيزار هستيم وخلاف طبع ما است در زندگي وجود نداشته باشد؛ پس تدبير و دورانديشي به چه كار آيد؟ و اين عقل در كجا بايد انجام وظيفه كند؟ آيا اين توان را بايد به باد داد؟ به راستي اصلاً براي چه به دانشگاه قدم گذاشته، زحمت تحصيل را بر خود هموار كردهايد؟ اگر قرار است كه همه در پيراحتي باشد، اين همه تلاش و زحمت براي چيست؟ آيا جز به منظور تأمين خواستهها و تحقيق اراده خويش است؛ هر چند كه خود مستلزم تلاش و زحمت باشد. زندگي دنيا، هميشه با بلا و گرفتاري همراه بوده و هست و كسي نيست كه بگويد: من در دنيا به بلا و گرفتاري مبتلانشدهام و اكنون تمام خواستههايم بدون تلاش مهيا است! حتي برخوردارترين آدمها، نميتوانند خود را از گرفتاريها و بلاياي دنيوي فارغ ببينند. پس حال كه دنيا، همراه با بلا و گرفتاري است، شما چرا خود را باخته و تسليم آنها ميكنيد؟ انسان موفّق آن است كه از اين انبوه بلا وگرفتاري خود را رها سازد؛ و گرنه زندگي بدون گرفتاري نخواهد بود. حال كه زندگي خالي از بلا و درد سر نيست، پس ما بايد براي زندگي در كنار بلايا، خود را مهيا سازيم؛ نه آن كه بلاها را كنار بگذاريم. ما بايد از لابهلاي بلايا و مجموعه درهم تنيده گرفتاريها، راه خود را باز كنيم وبه سوي هدف حركت كنيم. به بياني تمثيلي گردو جز از درخت سر به فلك كشيده به دست نميآيد و اگر كسي كه گردو ميخواهد، بايد سختي صعود از درخت را به تن هموار سازد، در اين دنيا هم زندگي بدون بلا و گرفتاري نيست و كسي كه ميخواهد در مزرعه اين دنيا آخرت خودرا آباد سازد، بايد بلاها را زير پا بگذارد.
2. به گمان ما تقدير، گوشهاي از بلايا را از دوش شما برداشته و هماي سعادت همراه شما است؛ مثلاً الحمدلله زمينه رشد و تحصيل را برايتان فراهم ساخته است. همين نعمت ورود به دانشگاه كه از آن برخورداريد، آه محروميت هزاران جوان را تا گوش فلك بالا برده است. چهبسيار افرادي كه به رغم تلاش زياد و هزينههاي فراوان، هنوز نتوانستهاند وارد دانشگاه شوند و در حسرت ورود به دانشگاه دچار بيماريهاي روحي و رواني و سرخوردگي و حتي شكست شدهاند. پس نعمتها را نبايد فراموش كرد و ناديده گرفت.
آدمهاي موفق و سرآمد، هيچ گاه به قسمت خالي يك ليوان آب نگاه نميكنند؛ بلكه به قسمت پر آن توجه دارند. در زندگي نيز نعمتها را سرمايه حركت خود ميسازند و با تكيه به آن، به سمت اهداف خود حركت ميكنند. اما افراد بي عرضه، و ناتوان، مأيوس و خودباخته نگاهشان به قسمت خالي ليوان است؛ از اين رو خود را فاقد هر نوع توانمندي، ارزش و اقتدار ميبيند و در برابر اندك ناملايمات تسليم شده و خود را ميبازند. آنان به خواسته بالاها و گرفتاريها تن در داده و خود را در مرحله يأس و نااميدي غرق ميكنند. ولي شما كه ميتوانستهايدتا تحصيلات عالي پيش رويد و از افراد هم سن و سال خود، چندين گام جلو بيفتيد. اي كاش از وضعيت افراد فلجي كه با دندان، قلم را بر روي كاغذ ميرانند تا با سواد شوند، آگاهي داشتيد! اي كاش از مبتلايان به بيماريهاي حادي ارثي و ژنتيكي كه با كليّه دياليز شده هم چنان ادامهتحصيل ميدهند و در پروژههاي بزرگ مسؤوليت پذيرفتهاند، اطلاع داشتيد و... دراين صورت بهتر ميتوانستيد قدر سرمايه مادي و معنوي موجود را بدانيد. پس نبايد به اين بهانههاي واهي، صحنه اجتماع، تحصيل و كار را رها كنيد. راستي آيا حركت اجتماع و كار، مشكل شما را حل ّميكند؟ آيا تدبير عاقلانه شما ترك صحنه فعاليت است؟ آيا با ترك ازدواج، مشكلات شما حلّ ميشود؟ و... بلاها پس همانند گذشته، عاقلانه رفتار كنيد و به استقبال از مشكلات زندگي برويد.
3. آيا ميدانيد انسان موفق كيست؟ آيا مغازه داران و كارمنداني كه پزشك، روحاني و مهندس نشده اند، افرادي نالايق و نا موفق هستند؟!! در جواب گفتني است كه انسان موفق آن است كه از امكانات در اختيار خويش، حداكثر استفاده را بكند و در مسير زندگي ايدهآل گامبردارد. موفقيت هر شخصي را امكانات، استعداد و توانمنديهاي او معين ميكند. بي ترديد اگر براي كسي، امكان و استعداد رسيدن به تخصص و فوق تخصص فراهم بود؛ ولي او تنها به تحصيلات ابتدایی قناعت کرد به موفقیت نخواهد رسید.