چرا امام رضا(ع) خواست براش گریه کنند؟

پرسش:

چرا امام رضا موقع خداحافظی، به افراد خانواده فرمود برای من گریه کنید؟ این گریه چه منفعتی برای امام رضا(ع) داشت؟

پاسخ:

با سلام و ادب

همچنان‌که در پرسش مطرح شد، روایتی در این مورد وجود دارد:
راوی از امام رضا(ع) نقل می‌کند که آن‌حضرت در خراسان فرمود: وقتى خواستند مرا از مدینه خارج کنند خانواده‏ام را جمع کرده، گفتم برایم گریه کنند تا گریه آنها را بشنوم، بعد دوازده هزار دینار به آنان دادم، سپس گفتم من دیگر از این سفر بر نمی‌گردم.[1] اگرچه حضرت دلیلی برای این موضوع بیان نکرده، اما می‌توان چند احتمال را مطرح کرد:
1. طبیعی بود که خانواده آن‌حضرت با توجه به بعد مسافت، همواره نگران ایشان باشند. شاید امام خواسته بود با این حرکت، در حضور خود، بغض آنان را تبدیل به گریه کند. به آنان این اطمینان را بدهد که سفرش برگشتی ندارد تا بدین‌ وسیله، آنان همواره با شایعات بعدی امیدوار نشوند.

2. همان‌طور که بنی عباس در صدد القای آن بودند[2] شاید افرادی تحت تأثیر آن و یا مستقلاً گمان می‌کردند که ریاست طلبی و حب مقام، امام را تشویق به این سفر کرده است. امام با این حرکت نمادین‌شان با این باور نیز مبارزه کرده است. 3. مأمون با این‌کار خود تصمیم داشت تا ضمن استقرار امام رضا(ع) در مرو، و اعطای ولایتعهدی به حضرت، رضایت ایشان را نسبت به حکومت خود به همه اعلام کند و از این راه رضایت دیگران را نیز جلب کند، اما امام(ع) با این‌کارشان عدم رضایت خود را از این سفر و مقام اعطایی‌شان اعلام نمودند و همچنین نشان دادند که این سفر به هیچ وجه به معنای تأیید دولت بنی عباس نیست و  ... .
 
[1]. راوندی، قطب الدین، الخرائج و الجرائح، ج‏1، ص 363، مؤسسه امام مهدى (عج) قم، 1409ق.
[2]. امام رضا(ع) به مأمون فرمود: نظر تو این است که مردم بگویند: علىّ بن موسى به دنیا و ریاست بى‌‏رغبت نیست، بلکه این دنیا است که به او بى‌‏رغبت است، مگر نمى‌‏بینید چگونه از روى آز و طمع به امید رسیدن به خلافت، ولایت‌عهدى را پذیرفت، صدوق، عیون‏ أخبارالرضا(ع)، ج 2، ص 139، جهان، 1378ق.

نظرات (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

باتشکر از زحمات شما
سوالی برایم پیش آمده ممنون میشم اگه به آن پاسخ بدهید. در جایی خواندم که عصمت ائمه به این معنا است که آن بزرگواران به دلیل تقوا و معرفت و درک و شناختی که دارند هیچ گناهی را انجام نمی دهند در واقع ائمه (ع)از نظر عقلی مثل همه می...

باتشکر از زحمات شما
سوالی برایم پیش آمده ممنون میشم اگه به آن پاسخ بدهید. در جایی خواندم که عصمت ائمه به این معنا است که آن بزرگواران به دلیل تقوا و معرفت و درک و شناختی که دارند هیچ گناهی را انجام نمی دهند در واقع ائمه (ع)از نظر عقلی مثل همه می توانند گناه کنند ولی از روی عادت و همان شناختی که گفتم گناه نمیکنند.سوالم اینجاست که آیا خداوند این شناخت را به این بزرگواران داده است؟(علم الهی) اگر اینطور است آیا این جبر نیست؟یعنی اگر خدای متعال این شناخت را به هر فرد دیگری میدادند آیا او دارای مقام عصمت نمیشد؟ با سپاس فراوان از شما.
=================
پاسخ:
با سلام
نه خیر خدا معرفت رو نداده بلکه خودشون به کمک خدا مثل همه انسانها دیگه کسب کردند و چون این معرفت رو داشتند خداوند عصمت موهبتی داده.

ادامه مطلب
نظر ارسال شده‌ی جدیدی وجود ندارد

دیدگاه خود را بیان کنید

  1. ارسال دیدگاه بعنوان یک مهمان - ثبت نام کنید و یا وارد حساب خود شوید.
پیوست ها (0 / 3)
اشتراک‌گذاری موقعیت مکانی شما

وبگــــــــــردی طلبۀ پاسخگو

دانــــــلود های مفیـــــــــــــــــــد

حمایت از سایت

برای حمایت از سایت لوگوی زیر را در سایت خود درج نمایید.

بیشترین دانلود ها

جدیدترین مطالب سایت