پرسش:
چه كار كنم كه مادري نمونه باشم ؟
پاسخ:
با سلام و اهدای امید و سپاس از حسن اعتماد شما
مادری می تواند رسالت مادری و نقش مؤثر خود را به خوبی ایفا کند که همسری نمونه باشد.
به بیان دیگر اگر خانمی بتواند، همسر نمونه ای باشد قطعا راه های اصلی و مهم «مادر نمونه » شدن را نیز پیموده است، پس می توان گفت : «همسر نمونه، مادر نمونه نیز است».
مادری نمونه است که در تربیت فرزند نگاهش نه تنها به این باشد که فرزندش میوه دل او است. بلکه ثمره هستی خود را در تربیت خدایی فرزندش ببینند.
مادری نمونه است که به شیوه های تربیتی، اخلاقی و رفتاری ایی که قرآن کریم آنان را الگو برای بشریت معرفی کرده، مانند پیامبر اکرم و ائمه معصومین و حضرت فاطمه صلوات الله علیهم معرفت و شناخت پیدا کند و آن شیوه ها را به عنوان تابلوی تربیت صحیح و کامل دستور العمل زندگی خود قرار دهد .
در چنین صورتی است که خود را پایبند گفتار رسول اکرم (ص) را می داند و فرزندش را مورد تکریم و احترام قرار می دهد. زیرا آن حضرت فرمود : «اکرموا اولادکم و أحسنوا آدابهم؛ (2) فرزندان تان را تکریم کنید و به او احترام بگذارید و با آداب و روش پسندیده با آن ها معاشرت نمایید».
و بذر استقلال طلبی و چگونه زیستن را از سال های آغازین زندگی کودک با عمل و اخلاقش به او می آموزد. آزادی های لازم - نه مطلق و رها شده و نه منجمد و بسته - را به او می دهند.
زیرا روش های آزادمنشانه به کودکان و نوجوانان حق انتخاب و گزینش می دهد. زمینه را برای خلاقیت و شکوفایی استعدادهای نهفته آنان فراهم می سازد. کنترل و تذکر بیش از حدّ، تأثیر معکوس داشته و اعتماد به نفس کودک و نوجوان را از بین می برد.
با توجه به محدودیت فضای پاسخگویی بهتر است منابعی جهت مطالعه معرفی شود تا با مراجعه به آنها هم پاسخ مفصل و جامع و کامل دریافت کنید و هم پاسخ برخی پرسش های دیگر خود را نیز از آن منابع جستجو نمایید. اين منابع عبارتند از:
1- آیین مهر ورزی، محمد رضا کاشفی، مرکز انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، سال نشر: 1376.
2ـ والدین و مربیان مسئول؛ فرهادیان، رضا؛ قم: مرکز انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی (بوستان کتاب)، 1377.
3ـ کودک در مکتب اهل بیت، نوشته مرحوم محمد تقی فلسفی .
4ـ تربیت کودک در جهان امروز؛ بهشتی، احمد، قم: مرکز انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، 1377.
5ـ حقوق فرزندان در مکتب اهل بیت (ع)؛ طبسی، محمد جواد، با مقدمه آیت الله معرفت، قم: مرکز انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، 1376.
6- راهنمای پدران و مادران و شیوه های برخورد با کودکان، سادات، محمد علی، تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 1372.
7- ریحانة بهشتی یا فرزند صالح.
8- خانواده و فرزندان در دوره ابتدایی، انتشارات انجمن اولیا و مربیان.
9- خانواده و فرزندان دردوره دبیرستان، انتشارات انجمن اولیا و مربیان .
10- همسران برتر، دکتر غلامعلی افروز .
1. آيت ا. . . ناصر مكارم شيرازي، تفسير نمونه، ناشر: دار الكتب الاسلاميه، طهران، سال نشر/1362 ه. ش . ج24، ص 279 .
2. محمد بن الحسن الحر العاملي، وسائل الشيعه، الناشر: مؤسسه آل البيت، قم، سنه النشر/1409 ه. ق، ج21، ص 476 .