پرسش:
با آنكه خداوند در دنيا "مالك الملوك" است،چرا به او ميگوييم "مالك يوم الدين"؟
پاسخ:
با سلام و ادب سلامتي، سعادت و موفقيت شما را از درگاه ايزد منان خواستاريم
از ارتباط جنابعالی با سایت طلبه پاسخگو سپاسگزاریم
قرآن پژوهان دو پاسخ ارائه دادهاند:
1 - مالكيت مطلق خداوند گرچه شامل هر دو جهان ميباشد اما بروز و ظهور مالكيت، در قيامت بيشتر است، چرا كه در آن روز همةپيوندهاي مادي و مالكيتهاي اعتباري دنيا قطع ميشود. هيچ كس در آن جا چيزي از خود ندارد، حتي اگر شفاعتي صورت گيرد، بايد به اذن خدا باشد.(1)
انسان در دنيا گاه به كمك ديگري ميشتابد، با زبانش از او دفاع ميكند، با اموالش از او حمايت مينمايد، با نفرات و قدرتش به وي كمك ميكند؛ ولي در قيامت هيچ يك از كمكها وجود ندارد، به همين دليل وقتي از مردم در آن روز سؤال ميشود "لمن الملك اليوم"؛ حاكميت مطلق امروز از آن كيست" همه جواب ميدهند: "الله الواحد القهار؛(1) حاكميت مطلق براي خداوند يگانة پيروز است".
2- كلمه "دين" در "مالك يوم الدين" به معناي جزا است. از مهمترين و آشكارترين برنامهاي كه در قيامت اجرا ميشود، برنامه جزا و كيفر و پاداش است كه پردهها و حجابها از اعمال و كردار انسانها كنار ميرود و رفتار آنان به وسيلة مأموران خدا به خاطر حاكميت مطلق او دقيقاً مورد محاسبه قرار ميگيرد. هر كس جزاي اعمال خويش را چه خوب و چه بد ميبيند.(3) و در عين حال احدي ياراي دخالت در حاكميت او را ندارد، پس جزا و پاداش تنها به دست خدا است و او مالك روز جزا است.