فرق حکم الهی و امر الهی؟

 

 پرسش:

لیلا : فرق حکم الهی و امر الهی چیست؟

 

پاسخ:

احکام جمع «حکم » است. حکم، در لغت، به معنی فرمان، دستور، امر، قضاوت و منع است. احکام در اصطلاح «فقهی » عبارت است از کلیه اوامر الهی و دستورهای عملی اسلام در تمامی ابعاد فرهنگی، اخلاقی، حکومتی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، تربیتی، خانوادگی، عبادی، قضایی، جزایی، نظامی، هنری، بهداشتی، کشاورزی، ورزشی و ...

بنابراین احکام تنها مسایل عبادی و معاملاتی و زناشویی نیست، بلکه تمامی قوانینی که خداوند بزرگ برای نظام دادن به زندگی انسانها و سامان دادن به زندگی مادی و معنوی آنان وضع کرده است «احکام » نامیده می شود.

لذا حكم الهی در معنای مصدری (تشریع وقانونگذاری است كه از طرف خداوند حكیم و به منظور قانونمندی زندگی شخصی و اجتماعی انسان اعتبار می شود) و در معنای اسم مصدری وحاصل مصدر، قانونی است كه در دست آحاد بشرقرار می گیرد و این قوانین كه در عصر نبوت وشریعت از طریق وحی به رسول خدا(ص ) ابلاغ می شد و در عصر متشرعین توسط جانشینان معصومین آن حضرت تبیین و تشریح شده است ،بیان كننده حقوق و تكالیف اعتباری انسان ها درقبال یكدیگر و اموال و خداوند خالق هستندگرچه اصل حق الطاعه الهی بنا به درك عقل عملی فهمیده می شود و آنچه كه توسط عقل درك شود استثناء بردار و محدود نیست امامصادیق حقوق الهی و انسانی باید حسب احكام الهی شناخته شود; پس منابع حقوق الهی وانسانی ، احكام الهی است و بر اساس همین احكام الهی حقوق و تكالیف ، معروف ها و منكرها مشخصی می شود و مصداق یابی می گردد.شناخت حكم الهی در عصر نبوت از طریق حضرت نبی (ص ) و در عصر امامت از طریق حضرت امام معصوم (ع ) و در عصر غیبت از طریق فقیه جامع الشرایط ممكن است و برای وحدت رویه اجرایی در طول تاریخ تشیع بطور معمول از فتاوی مرجع جامع الشرایط پیروی می شده است .

حكم خداوند كه برای زندگی شخصی واجتماعی انسان وضع می شود به دو قسم تقسیم می شود:

۱) احكام تكلیفی .

۲) احكام وضعی .

لذا با توجه به توضیحات مذکور فرقی بین این دو نیست و حکم الهی همان امر الهی هم می باشد.

 

نظرات (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام
حکم با امر متفاوت است
متعلق امر طلب است
اما متعلق حکم ایجاد طلب است

نظر ارسال شده‌ی جدیدی وجود ندارد

دیدگاه خود را بیان کنید

  1. ارسال دیدگاه بعنوان یک مهمان - ثبت نام کنید و یا وارد حساب خود شوید.
پیوست ها (0 / 3)
اشتراک‌گذاری موقعیت مکانی شما

وبگــــــــــردی طلبۀ پاسخگو

دانــــــلود های مفیـــــــــــــــــــد

حمایت از سایت

برای حمایت از سایت لوگوی زیر را در سایت خود درج نمایید.

بیشترین دانلود ها

جدیدترین مطالب سایت