نسبت به نماز سست و بی رغبت هستم چکار کنم؟

پرسش:

محمود: سلام حاجاقا راستش من نمیدونم چرا به نماز رغبتی ندارم و هر کاری میکنم نمیشه ثابت ادامه بدم.یکی  دو هفته میخونم ولی دوباره قطع میشه.خواستم کمکم کنید که چطور میتونم به نماز علاقمند بشم و ثابت بونم.

با تشکر فراوان

پاسخ:

با سلام و عرض ادب خدمت شما.

خدمت شما عرض کنم که انسان براي انجام هر كاري نياز به انگيزه دروني يا بيروني و انگيزه مادي يا معنوي دارد و منشأ انگيزه هاي دروني نيازهاي زيستي يا نيازهاي معنوي و متعالي است. چرا ما هر روز خوردن صبحانه و نهار و شام را تكرار مي كنيم و هيچگاه نمي گوئيم من از خوردن نهار خسته شدم بلكه با فرا رسيدن وقت نهار احساس مي كنيم يك عامل دروني ما را به طرف غذا سوق مي دهد و اگر چند ساعتي به تأخير بيفتد اوقات مان تلخ مي شود و ممكن است پرخاشگري هم بكنيم. علت اين امر نيازهاي زيستي و فيزيولوژيكي است يعني وقتي مواد غذايي، آب و ... در بدن كم مي شود عضلات معده شروع به انقباض و فعاليت مي كنند به گونه اي كه ما را متوجه كنند كه بدن نياز به مواد غذايي دارد و اين نياز تبديل به يك ميل و يك حالت رواني مي شود در نتيجه ما با علاقه و ولع سر سفره غذا مي رويم و هر روز نيز اين كار را تكرار مي كنيم و هيچگاه نيز دلسرد و دلزده نمي شويم. به موازات اين نيازهاي مادي بعد غيرمادي وجود ما نيز براي ادامه حيات و بقاء نياز به غذا دارد و بايد غذاي متناسب با آن تأمين شود خداوند كه آفريدگار جسم و جان ماست همه نيازهاي ما را تأمين كرده است و جالب اينجاست كه ما به ازاء اين نيازها چيزهايي است كه با طبع ما بسيار سازگار است. خداوند جهان مادي را با انواع و اقسام مواد غذايي رنگارنگ و مطبوع خلق كرده است تا نيازهاي مادي ما تأمين شود آموزه هاي ديني از جمله نماز، روزه و ساير عبادات براي ما به عنوان غذا مقرر فرموده و در قالب دين و از طريق وحي به پيامبران نازل كرده است.

اگر ما انسان ها به اين حقيقت پي ببريم كه براي ادامه حيات معنوي روح ما نيازمند به غذاهاي معنوي مي باشد و با اين غذاي معنوي است كه انسان از نگراني و اضطراب رهايي يافته و آرامش مي گيرد در اينصورت با علاقه و اشتياق فراوان به استقبال عبادات از جمله نماز خواهيم رفت.لذا دوست عزیز شما باید با تفکر و تامل.

قبل از ورود دقیق به بحث عرض کنم حتما در روز قرآن و زیارت عاشورا را بخوانید و نماز های خودتان را به جماعت و در مسجد بخوانید که شاید در منزل و تنهایی نماز خواندن برایتان مشکل شود.

در خصوص علت بي علاقه گي به نماز نيز دلايل متعددي در اين مساله دخيل است از جمله :

1. عدم شناخت و توجه كافي نسبت به معبود

2. عدم درك صحيح از نماز و فلسفه آن به دليل عدم شناخت از نماز و اهميت و اسرار نهفته در آن.

پيامبر اكرم ( صل الله عليه و آله ) مي فرمايد : « لَوْ تَعْلَمُ مَا لَكَ فِي الصَّلَاةِ وَ مَنْ تُنَاجِي مَا انْفَتَلْت»( بحار الأنوار ، ج‏74 ، ص 80 ) ؛ « اگر بداني نماز چيست و با چه كسي نجوي و گفتگو مي كني خسته نمي شود و نمار ار به اتمام نمي بري »

3. جاي گيري حب دنيا و زرق و برق آن در دل آدمي به خاطر اشتغال بيش از حد فكر و تعلق قلب به دنيا و مسائل و مشكلات مادي كه زمينه بي علاقگي نسبت به مسائل معنوي از جمله نماز را فراهم مي نمايد .

پيامبر بزرگ خدا حضرت مسيح مي فرمايد : « صَاحِبُ الدُّنْيَا لَا يَلْتَذُّ بِالْعِبَادَةِ وَ لَا يَجِدُ حَلَاوَتَهَا مَعَ مَا يَجِدُ مِنْ حُبِّ الْمَال‏ »( بحارالأنوار، ج14، ص309) ؛ « دنيا پرست از عبادت و انس با خدا لذت ني برد در حاليكه حب مال در دل او است »

4. استفاده از غذاي حرام و ناپاك.

5. تكرار گناه به حدي كه دل سياه گردد و شوق عبادت گرفته شود.

6. تاثير پذيري از تبليغات و تهاجم فرهنگي كه موجب مي شود انسان با اعمال عبادي احساس تحجر و عقب ماندگى كند .

7. محيط و اجتماعي ناسالم و غير ديني

8. همنشيني با دوستان فاسد و بي نماز

چاره كار براي علاقه مندي به نماز اين است كه كه نخواهيم فقط وقت نماز بنده خدا باشيم و در ساير اوقات برده هوا و هوس و دنيا،اگر در اوقات ديگر شبانه روز هم در ارتباط با خدابوديم و در فضاى عبوديت خدا نفس كشيديم و گام برداشتيم ، با اشتياق و علاقه نماز خود را اقامه خواهيم نمود .

با اين حال موارد ديگري نيز در علاقه‏مندى انسان به نماز موثر است كه به طور اختصار ذكر مي نمائيم :

1. شناخت و توجه كافى نسبت به معبود و اين كه در نماز با چه كسى سخن مى‏گوييم

2. شناخت نسبت به اسرار و اهميت نماز كه توجه به هركدام از آنها , به عمل انسان معنا و روح مي بخشد و او را به نماز و عبادت علاقه مند مي كند

3. دقت در آثار و بركات دنيوي و اخروي نماز

4. حتى‏ الامكان نماز را به جماعت يا در مساجد خواندن؛

5. مطالعه در نحوه و كيفيت عبادات ائمه(ع)؛

6. حضور قلب داشتن در نماز . (مجتبي كلباسي ، يكصد پرسش و پاسخ درباره نماز ، ستاد اقامه نماز ، پائيز 80 ش ، چاپ اول ، ج 1 ، ص 59)

7. مطالعه سيره و رفتار اولياي الهي و عارفان ، در نماز ؛ كه مي تواند تاثير زيادي بر انسان دارد واو را براي برپايي نماز عاشقانه و پر نشاط تشويق مي كند .

8. توكل بر خدا واستعانت از خود نماز براي رفع كسالت و بي علاقگي بسيار مفيد است همانگونه كه خداوند فرموده است « اسْتَعينُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ »( البقرة (2)، 45) .

9. علاوه بر آن معاشرت و دوستى با انسان‌هاى مقيّد به نماز و در صورت امكان، كم كردن و حتى قطع رابطه با انسان‌هايى كه نماز نمى‌خوانند، در اشتياق انسان به عبادت خدا بسيار مفيد و مؤثر است.

ان شالله عمل کنید حتما مشکل حل خواهد شد.

موفق باشید.

نظرات (0)

نظر ارسال شده‌ی جدیدی وجود ندارد

دیدگاه خود را بیان کنید

  1. ارسال دیدگاه بعنوان یک مهمان - ثبت نام کنید و یا وارد حساب خود شوید.
پیوست ها (0 / 3)
اشتراک‌گذاری موقعیت مکانی شما

وبگــــــــــردی طلبۀ پاسخگو

دانــــــلود های مفیـــــــــــــــــــد

حمایت از سایت

برای حمایت از سایت لوگوی زیر را در سایت خود درج نمایید.

بیشترین دانلود ها

جدیدترین مطالب سایت