من دانشجو هستم در شهری،بالاخره حکم نماز و روزم چیه؟

پرسش:

شیرین : سلام خدمت شما

بسیار متشکرم ازاینکه به سوال من پاسخ دادید

من سوال دیگری داشتم که اگر می توانید لطفا جوابش را به بنده بدهید

من دانشجو می باشم و در هفته شنبه بعداز نماز صبح به شهر دیگری می روم و یکشنبه بعد از نمازشب به خانه باز می گردم این کار هر هفته من است حال می خاستم بدانم آیا باید نمازم را شکسته بخانم یا کامل ؟

مرجع تقلید من حضرت آیت الله خامنه ای می باشد

لطفا مرا راهنمایی بفرمایید

متشکرم

پاسخ:

سلام و عرض ادب

خواهش میکنم بزرگوار وظیفه است.

بنده در مورد این مسئله نماز همه مراجع رو ذکر میکنم تا دیگر دوستان هم استفاده کنند.

امام راحل(ره)در این زمینه می فرمایند:

در سفر برای تحصیل علم، نماز شکسته است و روزه هم صحیح نیست، اعم از این که سفرشان هفتگی باشد یا روزانه. ولی کسی که برای کار آزاد یا اداری، مسافرت می‏کند، اگر بین وطن یا محل سکونت و محل کارش هر ده روز حد اقل یک مرتبه رفت و آمد نماید، باید از سفر دوم به بعد نماز خود را تمام بخواند و روزه او هم صحیح است، و اگر بین دو سفری که برای کار کردن می‏رود، ده روز در وطن یا جای دیگری بماند، در سفر اولی که بعد از اقامت ده روزه برای کار کردن می‏رود، نمازش شکسته است و نمی‏تواند روزه بگیرد.(1)

مقام معظم رهبری فرموده اند:

در سفرِ برای تحصیل علم، نماز شکسته است و روزه هم صحیح نیست. اعم از این که سفرشان هفتگی باشد یا روزانه، ولی کسی که برای کار آزاد یا اداری مسافرت می کند، اگر بین وطن یا محل سکونت و محل کارش هر ده روز حداقل یک مرتبه رفت و آمد نماید، باید از سفر دوم به بعد نماز خود را تمام بخواند و روزه او صحیح است و اگر بین دو سفری که برای کار کردن می رود ده روز در وطن یا جای دیگری بماند، در سفر اولی که بعد از اقامت ده روزه برای کار کردن می رود، نمازش شکسته است و نمی تواند روزه بگیرد.

پس نماز کسی که برای تحصیل علم به جایی مسافرت می کند، شکسته است و روزه او هم صحیح نیست، مگر قصد ده روز کند که در این صورت نمازش تمام و روزه اش نیز صحیح است، یا یک ماه متوالی دریک جا بماند که بعد از ۳۱ روز نمازش تمام و روزه هم صحیح است.(2) (مقام معظم رهبری اجازه داده اند این دانشجویانی که مقلد ایشان هستند در این مسئله از ایشان عدول کرده، و در این مسئله به فتوای مراجعی دیگر مانند آیت الله بهجت عمل کنند و در نتیجه نمازشان را تمام بخوانند و روزه شان را بگیرند).

آیات عظام بهجت، صافی، اراکی، گلپایگانی: نماز تمام و روزه صحیح است.

آیت الله مکارم(3):

  محل تحصیل دانشجویان در حکم وطن است و نماز و روزه در آن جا تمام است و در بین راه شکسته است (در صورتی که مسیر رفت و برگشت به اندازه ۴۳ کیلومتر یا بیشتر باشد).

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

چنانچه مدت ماندن شما در شهر محل تحصیل یا محل کار مدت خاصی باشد پس حکم آنجا طبق جدول زیر است:

1- اگر در ماه حد اقل 22 روز کامل در آنجا بمانید و این امر برای یک سال و نیم یا بیشتر باشد آنجا مَقَرّ شما است و حکم وطن را دارد.

2- اگر در ماه حد اقل 15 روز کامل در آنجا بمانید و این امر برای سه سال یا بیشتر باشد آنجا مَقَرّ شما است و حکم وطن را دارد.

3- اگر در ماه حد اقل 7 روز کامل در آنجا بمانید و این امر برای چهار سال یا بیشتر باشد آنجا مَقَرّ شما است و حکم وطن را دارد.

4- اگر در ماه حد اقل 22 روز و هر روز 12 ساعت در آنجا بمانید و این امر برای سه سال یا بیشتر باشد آنجا مَقَرّ شما است و حکم وطن را دارد.

5- اگر در ماه حد اقل 15 روز و هر روز 12 ساعت در آنجا بمانید و این امر برای پنج سال یا بیشتر باشد آنجا مَقَرّ شما است و حکم وطن را دارد.

6- اگر در ماه حد اقل 20 روز و هر روز 8 ساعت در آنجا بمانید و این امر برای چهار سال یا بیشتر باشد آنجا مَقَرّ شما است و حکم وطن را دارد.

7- اگر در ماه حد اقل 22 روز و هر روز 6 ساعت در آنجا بمانید و این امر برای چهار سال یا بیشتر باشد آنجا مَقَرّ شما است و حکم وطن را دارد.

8- اگر هر سال یک چهارم آن را در آنجا بمانید و این امر برای چهار سال یا بیشتر باشد آنجا مقر شما است و حکم وطن را دارد.

و اگر محل تحصیلتان یا محل کارتان با شهر محل سکونت فاصله شرعی دارد (44 کیلومتر رفت یا رفت و برگشت) در این صورت اگر به آنجا هر روز رفت و آمد می کنید و یا هر ماه حد اقل 10 روز این مسیر را طی می کنید و این رویه برای شش ماه یا بیشتر است شما کثیر السفر هستید و در تمام سفرهایتان نماز تمام و روزه صحیح است و اگر عدد و یا روزهاى مسافرت شما در ماه هشت یا نه باشد ـ بنابر احتیاط واجب ـ در همه سفرها باید هم شکسته بخوانید و هم تمام ، و اگر کمتر از این باشد نماز شکسته است ، البته حکم مذکور در صورتى است که محل تحصیل یا محل کار مَقَرّ شما نشده باشد پس چنانچه مَقَرّ شما شد ، حکم کثیر السفر در صورتی ثابت می شود که فاصله بین شهر شما و شهر محل تحصیل 44 کیلومتر یا بیشتر باشد.(4)

آیت الله تبریزی: اگر مسافت ۲۲ کیلومتر یا بیشتر باشد، بنابر احتیاط واجب در راه و محل تحصیل و خوابگاه، بین نماز شکسته و تمام جمع کند و روزه ماه رمضان را بگیرد و بعید نیست دیگر قضای روزه بر او واجب نباشد.(5)

 منابع:

1. توضیح المسائل المحشی لامام الخمینی، ج 1، ص 737، سؤال 652.

2. اجوبة الاستفتاءات، ص ۱۳۲، م ۶۵۲ .

3. مکارم، استفتاآت جدید، ج ۱، س ۲۲۷؛ ج ۲، س ۲۸۹٫

4. استفتاء از دفتر معظم له.

5.استفتائات جدید، ج ۱، ص ۹۸، س ۴۷۱ .


چھاپیے   ای میل

Comments (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

بسیار متشکرم از اینکه جواب سوال من را به این زودی دادید امیدوارم که خدا به شما سخاوت وبخشش و مهربانی عطا کند
متشکرم

پاسخ مدیر سایت :
سلام
خواهش میکنم وظیفه بود.

There are no comments posted here yet

Leave your comments

  1. Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location