پرسش:
عقل چيست؟ آيا در جسم و روح ميباشد و آيا جزء اين دو ميباشد؟ آيا عقل منفك از روح است؟
پاسخ:
با سلام و ادب و سلامتي، از ارتباط شما با سایت طلبه پاسخگو سپاسگزاریم
عقل به گفته لسان العرب و مفردات راغب در اصل از "عقال" به معناي طنابي است كه بر پاي شتر ميبندند تا حركت نكند. از آن جا كه نيروي خرد، انسان را از كارهاي ناهنجار باز ميدارد، اين واژه بر آن اطلاق شده است.
بعضي ديگر از كتب لغت مانند صحاح عقل را به معناي حَجْر و منع تفسير كردهاند و بعضي مانند قاموس به معناي علم به صفات اشيا از حُسن و قبح و كمال و نقصان گفتهاند. در مجمع البحرين در تفسير عاقل ميگويد: "كسي است كه ميتواند نفس خويش را كنترل كند و از هوي و هوس باز دارد".
به نظر ميرسد ريشه اصلي، منع و باز داشتن است. در قرآن از عقل و خِرد تعبيرهاي بسيار متنوعي وجود دارد كه هر كدام به يكي از ابعاد اين گوهر نفساني اشاره ميكند.
به تعبير ديگر هر كدام از اين واژهها به يكي از ابعاد عقل و خرد آدمي مربوط است.
از آن جا كه اين قوّه مرموز الهي انسان را از زشتيها باز ميدارد، به آن عقل و نهي گفته ميشود.
از آن جا كه دائما در حال دگرگوني است، به آن قلب و از آن جا كه قسمت اعلاي وجود انسان است، به آن صدر گفتهاند، نيز از آن جا كه رابطه نزديك با حيات دارد، روح و نفس و هنگامي كه به مرحله خلوص برسد و خالص گردد، به آن "لُبّ" ميگويند و سرانجام هنگامي كه پخته شود، به آن فؤاد اطلاق ميشود.(1)
بنابراين مراد از عقل، عقل نهاد انسان ميباشد كه به وسيله آن آدمي خوبي را از بدي تشخيص داده و به تفكر و انديشه در مسائل گوناگون ميپردازد. در واقع يكي از نيروهاي روح و نفس انسان است، نه خود آن.
در آيات و روايات عقل از طريق آثار و خصوصيّات معرفي شده است. شخصي از امام ششم(ع) پرسيد: عقل چيست؟ حضرت فرمود: "چيزي كه به وسيله آن خدا پرستش شود و بهشت به وسيله آن به دست آيد".(2)
توضيح آن كه:
روح انساني حقيقتي است مجرّد از ماده و براي تدبير بدن، قوا و نيروهايي در اختيار دارد. نيروهاي ادراكي كه براي درك و فهم امور گوناگون به كار ميرود چند گونه است:
1- نيروي حس كه حواس پنج گانه ميباشد.
2- نيروي خيال.
3- نيروي وَهْم.
4- نيروي عقل، كه نيروي ادراك و تعقّل ميباشد و ابزاري است براي درك و تصوّر معاني مجرّد به صورت كلي. عقل به عنوان نيروي تعقّل جزئي از نفس نميباشد و به عنوان ابزاري در دست نفس انجام وظيفه ميكند.
حكماي اسلامي دو نوع عقل در وجود انسان ثابت دانستهاند: عقل نظري كه به شناخت حقايق جهان هستي ميپردازد و عقل عملي كه خوب و بد و امور اخلاقي را درك كرده و قواي عمل كننده در انسان را به تحريك وا ميدارد.
عضوي كه درون سر قرار داشته و توسط پوسته سختي محافظت ميشود، جزئي از جسم آدمي است كه فعل و انفعالات شيميايي يا غير شيميايي در آن انجام شده و ادراكات حواس پنجگانه از طريق اعصاب به آن منتقل ميشود كه اين جزئي از فعّاليّت مغز ميباشد. كيفيت اين اعمال به طور دقيق بر ما مجهول است، ولي دانشمندان تحقيقات فراواني در مورد فعّاليّتهاي مغز انجام داده و به كشفهاي فراواني رسيدهاند.
پس اين جزء مادي به نام مغز، كه وسيله تعقّل است، جزئي از جسم است اما فرايند تعقّل و تفكّر نيرويي در دست روح انسان براي اداره بدن ميباشد.
- پيام قرآن، ناصر مكارم شيرازي، ج 1، ص 144 - 148.
- اصول كافي، ج 1، ص 11، ح 3 (مترجم) ميتوانيد براي اطّلاع بيشتر به كتاب اصول كافي، باب كتاب العقل و الجهل رجوع نماييد.