آیا صیغه بدون جاری شدن بر زبان بین دو نفر با رضایت خود آنان صحیح است؟

پرسش :

 آیا خواندن صیغه ازدواج فقط به زبان است، یا بدون جاری شدن بر زبان بین دو نفر با رضایت خود آنان بر قرار است؟

پاسخ:

با سلام و ادب

درصيغه(عقد موقت)بايد شرايط آن از جهت زمان و مقدار مهر و موارد ديگر كه در رساله ها بيان شده مشخص و تعيين و مراعات شود.

آن چه از نظر اسلام سبب محرم شدن زن و مرد مى‏شود، اجراى عقد ازدواج است و فقط رضايت قلبى كافى نيست اگر چه علاوه بر اجراى صيغه عقد، رضايت قلبى بايد باشد و بدون رضايت، عقد باطل است. بايد در صورت امكان صيغه به زبان عربى اجرا شود. اگر مرد و زن نتوانند صيغه را به عربى صحيح بخوانند، به هر لفظى (مثلاً فارسى) كه صيغه را بخوانند صحيح است اما بايد لفظى بگويند كه معنى «زوَّجْتُ و قبلتُ» را بفهماند.(1)
اما دليل لزوم اجراى عقد و عدم كفايت رضايت آن است كه اوّلاً با اجراى عقد، ازدواج با زنا متمايز مى‏شود. در زنا معمولاً رضايت قلبى بين طرفين وجوددارد.

ثانياً چون ازدواج يك پيمان مهم اجتماعى محسوب ميشود (كه با تحقق آن آثار و نتايج و تعهداتى بر آن مترتب است مانند ارث، نفقه و فرزند) بديهى است كه با به كار بردن لفظ و اجراى عقد در مراسم رسمى، ابهام باقى نمى‏ماند و به راحتى كسى نمى‏تواند ازدواج را منكر شود. از نظر روانى نيز اجراى عقد، اطمينان قلبى زوجين را بيشتر و نسبت به انجام تعهدات راسخ‏تر مى‏سازد. چون طبق موازين دينى عمل نموده‏اند، به ازدواج نوعى تقدس بخشيده مى‏شود و در انسان، التزام به دستورهاى دينى را تقويت مى‏كند.

1. توضيح المسائل مراجع، ج 2، ص 383.

Comments (0)

There are no comments posted here yet

Leave your comments

  1. Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location