چه تعداد علوم کشف شده؟

تعداد علوم کشف شده

پرسش:

سلام چه تعداد علوم کشف شده؟شنیدم که 2 علم کشف شده و در زمان ظهور 70علم

دیگه توسط امام معرفی میشه .در کل از پاسخگوییت ممنونم.

پاسخ:

با سلام

بله در روایتی از امام صادق(ع) وارد شده است كه «دانش 27 حرف است؛ پس تمام آنچه پیامبران با آن مبعوث شده‏اند، 2 حرف (از دانش است) و مردم تا امروز تنها 2 حرف از دانش را دار هستند، اما هنگامی كه قائم ما(عج) قیام می‏كند، 25 حرف دیگر را در میان مردم پراكنده می‏كند و با آن دو حرف اضافه می‏نماید تا اینكه دانش به 27 حرف كامل می‏شود. (بحارالانوار، ج 52، ص 336(

ظاهرا معنای این روایت و روایات مشابه این است كه عقول و خردهای مردم در این زمان پیشرفت فراوانی می‏كند. زیرا در این دوره معنویت و تقوا بسط پیدا می‏كند و موانع علم‏آموزی و فهم و ادراك صحیح مسدود می‏گردد و تمامی مردم امكان می‏یابند با تقوا ـ عامل نگهداریانسان كه باعث روشن‏بینی و فهم و درك بینا می‏شود به تمامی اسراری علوم نزدیك شوند. چنانچه در روایات حكومت امام زمان(عج) وارد شده است كه در آن زمان زنان با قرآن سخن می‏گویند. بنابراین دوران پس از ظهور حضرت، اوج شكوفایی علوم و فنون و صنعت و تكنولوژی خواهد بود.

در روایات وارد شده كه هفتاد و سه حرف است یك حرف از آن را آصف بن برخیا داشت. و دو حرف را عیسی(ع) و چهار حرف را موسی(ع) و هشت حرف را ابراهیم(ع) و پانزده حرف را نوح(ع) و بیست و پنج حرف را آدم(ع) و هفتاد و دو حرف را محمد(ص) كه از یك حرف محجوب است (اصول كافی (معرب)، ج 1، ص 179 - انسان كامل از دیدگاه نهج البلاغه، آیت الله حسن زاده آملی، ص 154 و 155(.

و همچنین به حضرات ائمه هدی(س) اجمعین بعد از حضرت رسول(ص) همان هفتاد و دو حرف داده شد (اصول كافی، ج 1، ص 180(.

در قرآن كریم خدای بزرگ می فرماید: «و علم آدم الاسماء» (بقره، آیه 32) خداوند به آدم اسماء را تعلیم داد. منظور از الاسماء جمیع حقایق هستی است و این حقایق در هر كس كه بالفعل انسان باشد وجود دارد. مثل حضرات معصومین(ع) ولی در ما چون بالقوه انسانیم و بالفعل انسان نیستیم این علم به اسماء وجود ندارد (در محضر استاد حسن زاده آملی، محسن غرویان، ص 15(.

و لذا بدون توجه انسان كامل (حضرات معصومین) انسان های عادی نمی توانند به مدارج كامل الاسماء دست پیدا كنند. در مدرسه رشد و كمال معصومین معلم اند و بقیه افرادی كه جویای كمال می باشند. شاگرد و دانش آموز و بدون راهبری آن بزرگواران امكان رسیدن به درجات والای از رشد و وارستگی ممكن نمی باشد و لذا فعلیت بسیاری از استعدادهای وجودی انسان ها در زمان ظهور قطب عالم امكان حضرت ولی عصر(ع) تحقق پیدا می كند.

برای آگاهی بیشتر ر.ك:

1. نصوص الحكم بر فصوص الحكم، استاد حسن زاده آملی، ص 568

2. كلمه علیا در توقیفیت اسما، علامه حسن زاده آملی