پرسش:
1- آیا داشتن، خرید، فروش و دیدن (برنامه سالم) ماهواره اشکال دارد؟ نظر همه علما اگر مقدور است؟
2- شوهرم وقتی ماهواره می بیند جلوی من از خانم هایی که می بیند تعریف می کند و جملات عشقی درباره آنها به کار می برد او این جملات را درباره من هرگز به کار نبرده من که مثل کلفت برایش کار می کنم و با هزار امید با او تعهد و پیوند زناشویی بستم آیا کار او حرام نیست؟ از جهت این که این کارش سبب آزار من می شوم آیا این اذیت نیست و حرام؟ وظیفه من برای امر به معروف چیست؟ اگر گوشش بدهکار نباشد و بگویید این تفریح زندگی من است چه طور؟
پاسخ:
با سلام و عرض ادب
دستگاه آنتن ماهوارهاى از اين جهت كه صرفاً وسيله اى براى دريافت برنامه هاى تلويزيونى است كه هم برنامه هاى حلال دارد و هم برنامههاى حرام، حكم آلات مشترك را دارد. لذا خريد و فروش و نگهدارى آن براى استفاده در امور حرام، حرام است و براى استفاده هاى حلال جايز است. ولى چون اين وسيله براى كسى كه آن را در اختيار دارد زمينه دريافت برنامه هاى حرام را كاملًا فراهم مىكند و گاهى نگهدارى آن مفاسد ديگرى را نيز در بر دارد، خريد و نگهدارى آن جايز نيست مگر براى كسى كه به خودش مطمئن است كه استفاده حرام از آن نمى كند و بر تهيه و نگهدارى آن در خانه اش مفسدهاى هم مترتّب نمى شود.
لكن اگر قانونى در اين مورد وجود داشته باشد بايد مراعات گردد
استفاده از برنامه های مباح ماهواره اشکال ندارد.
آوردن این گونه وسایل در منازل که غالباً موجب فساد است جایز نیست و خرید و فروش آن حرام است و استفاده از این برنامه ها جایز نیست و برنامه هاى ظاهراً خوب یا بى ضرر آن وسیله اى است براى سوق دادن به برنامه هاى فاسد، بنابر این نباید مسلمانان از حیله هاى دشمنان اسلام براى نشر فساد در میان مسلمین غافل باشند.
استفاده و خرید و فروش ماهواره برای برنامه های سالم آن اشکالی ندارد مگر اینکه از نظر قانون ممنوع باشد که شرعا جایز نخواهد بود
عمل شوهر از چند جهت حرام است هم از جهت اینکه نگاه نامشروع است ، حرام می باشد و هم از جهت اینکه اذیت و آزار همسر است
در صورتی که احتمال تأثیر بدهید ،امر به معروف ونهی از منکر نمایید واگر تأثیر نداشت دیگر وظیفه ای ندارید .
شما می توانید با یک مشاور امین وکارشناس مشورت نموده وراهکارهای مناسبی برای حل این مسئله بدست آورید.
سوال:
الان در کشور قانون استفاده ماهواره چیه؟ مجلس یا... ضوابط خاصی دارند برای خانه ها یا مؤسسات علمی؟
پاسخ:
قانونهائي كه از مجلس گذشته ومورد تاييد شوراي نگهبان رسيده لازم الاجراست
در مورد اينكه چه كساني مي توانند استفاده كنند؟مي توانيد به سايت زير ملاحظه كنيد كه 14 نفر استثناء شده اند:
http://tarh.majlis.ir/?ShowRule&Rid=...8-A7C6BF21FF8B
آييننامه اجرايي قانون "ممنوعيت بكارگيري تجهيزات دريافت از ماهواره"
9/1/1374 آييننامه اجرايي قانون "ممنوعيت بكارگيري تجهيزات دريافت از ماهواره"
1374.01.09 - .449ت14906ه - 1374.01.21 - 1
&آيين دادرسي كيفري - استخدام كشوري - بودجه - دفاع ملي و امنيت داخلي - صنايع - فرهنگ و هنر - كيفري - مطبوعات و ارتباط جمعي - نظام صنفي- واردات و صادرات
&وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي - وزارت كشور
هيأت وزيران در جلسه مورخ 1374.1.9 به استناد ماده (11) قانون "ممنوعيت بكارگيري تجهيزات دريافت از ماهواره" - مصوب 1373.11.23 - آييننامهاجرايي قانون مذكور را به شرح زير تصويب نمود:
[z]آييننامه اجرايي قانون "ممنوعيت بكارگيري تجهيزات دريافت از ماهواره"
ماده 1 - مجوز استفاده از تجهيزات دريافت از ماهواره توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با نظرخواهي از وزارتخانههاي پست و تلگراف و تلفن (برايصلاحيتهاي فني) و اطلاعات موظفند حداكثر ظرف پانزده روز از زمان تقاضا، نسبت به درخواستهاي واصل شده اعلام نظر نمايند پس از پايان مهلت تعيينشده در صورت عدم اعلام نظر دستگاههاي فوق، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي مجاز به ارائه مجوز خواهد بود.
ماده 2 - وزارت امور خارجه مشخصات و اسامي نمايندگيهاي سياسي و كنسولي كشورهاي خارجي و سازمانهاي بينالمللي را كه بر اساس حقوق بينالملل ازشمول مفاد اين قانون مستثني هستند به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي اعلام ميكند.
ماده 3 - وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به طور مستمر اسامي و مشخصات استفادهكنندگان مجاز تجهيزات دريافت از ماهواره و تغييرات آنها را به وزارت كشوراعلام مينمايد تا وزارت كشور نسبت به جمعآوري تجهيزات استفادهكنندگان غير مجاز و معرفي آنان به مراجع قضايي اقدام كند.
ماده 4 - شركتهاي توليدكننده و سازنده داخلي چنانچه حسب نيازهاي و سفارش سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران و وزارت پست و تلگراف وتلفن بر اساس قراردادهاي منعقد شده مبادرت به توليد و ساخت تجهيزات موضوع قانون در مدت قرارداد نمايند از شمول ممنوعيتهاي مندرج در مواد (8) و(9) قانون خارج بوده و وزارت كشور متعرض آنها نخواهد شد.
وزارت كشور مكلف است ضمن تدوين دستورالعمل لازم، ترتيبي اتخاذ نمايد تا مأمورين انتظامي در مقام اجراي مواد (8) و (9) قانون متعرض مأمورين ومتصديان حمل و نقل، انبارها و مراكز نصب و تعمير و نگهداري سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران و وزارت پست و تلگراف و تلفن نگردند وهمكاريها و هماهنگيهاي لازم را معمول نمايند.
ماده 5 - دستگاههاي فرهنگي كشور براي تحقق مفاد ماده (4) قانون و به منظور تبيين اثرات مخرب استفاده از برنامههاي ماهوارهاي و نيز ساير دستگاههاياجرايي براي تحقق ماده (10) قانون موظفند با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران حسب مورد همكاري نمايند.
كليه دستگاههاي فرهنگي كشور مكلفند قبل از تصويب بودجه سالانه كل كشور، طرحهاي لازم پيشنهاد خود را جهت مقابله با تهاجم فرهنگي و تبيين اثراتمخرب برنامههاي منحرفكننده ماهواره به سازمان برنامه و بودجه ارائه كنند تا در بودجه سالانه آنان منظور گردد.
ماده 6 - وزارت كشور جهت جمعآوري تجهيزات دريافت از ماهواره با توجه به وظايف نيروي انتظامي اقدام خواهد نمود و حسب مورد ميتواند از نيرويمقاومت بسيج استفاده نمايد.
ادامه دارد
http://tarh.majlis.ir/?ShowRule&Rid=...8-A7C6BF21FF8B
آييننامه اجرايي قانون "ممنوعيت بكارگيري تجهيزات دريافت از ماهواره"
ماده 7 - كساني كه پس از انقضاي مهلت مقرر در قانون به صورت داوطلبانه، تجهيزات خود را تحويل دهند، مشمول مقررات مربوط به كيفيات مخففه درمجازاتها خواهند بود.
ماده 8 - در اجراي ماده (3) قانون، وزارت اطلاعات از طريق تعيين رابط، اخبار لازم را در اختيار وزارت كشور قرار خواهد داد. وزارت كشور با همكاريوزارتخانههاي اطلاعات، فرهنگ و ارشاد اسلامي و پست و تلگراف و تلفن و گمرك ايران با توجه به اخبار و اطلاعات واصل شده و راهكارهاي ارائه شده توسطدستگاههاي مزبور اقدامات اجرايي لازم را معمول خواهد داشت. بدين منظور ستادي متشكل از نمايندگان دستگاههاي مزبور در وزارت كشور مستقر خواهدگرديد.
ماده 9 - وزارت كشور مكلف است در قبال توقيف تجهيزات موضوع قانون صورتجلسهاي تنظيم و نسخهاي از آن را جهت اجراي تبصره ماده (3) قانون بهسازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران ارسال نمايد.
ماده 10 - تجهيزات موضوع قانون كه به طور داوطلبانه به وزارت كشور تحويل داده ميشود يا حسب مورد توسط وزارت كشور و مرجع صلاحيتدار قضاييضبط و مصادره ميشود، ماهانه طي صورتجلسهاي با امضاي نمايندگان وزارت كشور، مرجع ذيربط قضايي و سازمان صدا و سيما به مراكز استاني سازمان صداو سيما تحويل داده خواهد شد.
ماده 11 - تعريف تجهيزات مشمول قانون بر عهده وزارت پست و تلگراف و تلفن است. وزارت پست و تلگراف و تلفن موظف است ظرف يك ماه نسبت بهارائه تعاريف مربوط اقدام نمايد.
تبصره - تشخيص تجهيزات فني مشمول قانون در مبادي ورودي و ساير نقاط كشور بر اساس قوانين و مقررات جاري كشور، بر عهده دستگاههاي ذيربط خواهدبود.
ماده 12 - در اجراي تبصره ماده (6) قانون، سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران به منظور واردات فرستندهها، تجهيزات توليد و پخش و لوازم يدكيمتعلق به آنها، مواد اوليه توليد فيلم و سريال از اخذ مجوز ورود و گواهي عدم ساخت وزارتخانهها و سازمانهاي دولتي نظير وزارتخانههاي پست و تلگراف وتلفن، صنايع و بازرگاني و گواهي سازمان انرژي اتمي و ثبت سفارش وزارت بازرگاني معاف است.
ماده 13 - وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران در اجراي تبصره ماده (10) قانون مجازند به تناسب مسئوليتهايخود دستورالعملهاي لازم را براي تعيين آگهيهاي تبليغاتي غير مجاز تدوين و بنا به حوزه صلاحيت خود، راساً و به طور جداگانه به ناشرين و مطبوعات وبنگاههاي تبليغاتي همچنين واحدهاي داخلي و تابع خود ابلاغ نمايند.
ماده 14 - دستگاهها و سازمانها ميتوانند با ذكر دلايل توجيهي به امضاي بالاترين مقام اجرايي خود براي استفاده از تجهيزات گيرنده برنامههاي تلويزيونيماهوارهاي از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي درخواست مجوز كنند.
تبصره - مسئول واحد استفاده كننده از تجهيزات در برابر هر گونه استفاده غير قانوني از آن پاسخگو خواهد بود. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي دورههايتوجيهي مناسب را براي آموزش و آمادگي اين مسئولان برگزار ميكند. تأييد صلاحيت مسئولان منوط به موفقيت در اين دورهها است.
حسن حبيبي - معاون اول رييس جمهور
http://tarh.majlis.ir/?ShowRule&Rid=57FA43EB-50E5-49AD-B808-A7C6BF21FF8B
.استفتائات سایت آیت الله مکارم شیرازی به آدرس:
http://persian.makarem.ir/estefta/?it=893&mit
.استفتاء از دفتر آیت الله صافی گلپایگانی (7479-0251)
.استفتاء از دفتر آیت الله خامنه ای در قم
.آیت الله خامنه ای اجوبه الاستفتائات س 1212
.استفتائات سایت آیت الله سیستانی به آدرس :
http://www.sistani.org/local.php?modules=nav&nid=5&cid=1020
امام خميني ره ، استفتائات ج 3 س 25